СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Антон Дончев и Гергина Тончева с първата награда на името на Вазов

Ние сме тези, благодарение на които Вазов е жив. Той ни остави космически кораб, в който спят идеите и героите му, каза академикът, приемайки отличието

Академик Антон Дончев с наградата. Снимка: Божидар Марков/Народен театър - Антон Дончев и Гергина Тончева с първата награда на името на Вазов

Академик Антон Дончев с наградата. Снимка: Божидар Марков/Народен театър

Двама са лауреатите на първата годишна награда „Иван Вазов“ за духовен принос – писателят Антон Дончев и дългогодишният директор на НГДЕК Гергина Тончева. Имената им бяха обявени на церемония в Народния театър на 9 юли, навръх 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература. 

„Ние сме тези, благодарение на които Вазов е жив. Той си отиде, но остави след себе си един невероятен космически кораб, в който спят героите и идеите му, и те оживяват, когато се съединим с тях, когато им дадем от времето, кръвта и любовта си. Ние подаряваме вечност на героите на Вазов“, каза акад. Антон Дончев.

Носителите на наградата „Иван Вазов“ бяха определени от Фондация „Основа-та“, чийто председател е акад. Дамян Дамянов. Гергина Тончева не присъства на събитието и от нейно име наградата прие ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, възпитаник на НГДЕК.

Проф. Анастас Герджиков прие наградата за Гергина Тончева. Снимка: Божидар Марков/Народен театър

Най-големият изследовател на вазовото творчество – Милена Цанева, получи най-високото отличие на БАН – почетния знак „Марин Дринов“.

„Вазов поема на плещите си това, което трябва да е задача на едно цяло поколение. Той поиска да превърне националното ни самосъзнание в национално самочувствие“, каза Цанева пред публиката, отбелязвайки, че Вазов е първият професионален писател, който създава не просто литература, а българознание.

Проф. Милена Цанева с почетния знак „Марин Дринов“. Снимка: Божидар Марков/Народен театър

След церемонията бе прожектиран документалният филм „Театър по време на пандемия“ на режисьора Борис Радев. В него са направени възстановки на ключови събития от историята на Народния театър с участие на актьори от трупата, в образа на Иван Вазов се превъплъщава Валентин Танев.

Вечерта приключи с премиерното представление „О, ти, която и да си…“, постановка на Бойка Велкова. Спектакълът е лиричен колаж по стихове, писма и спомени на Вазов, създаден за 170-годишнината от рождението на народния поет.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС