Антон Дончев и Гергина Тончева с първата награда на името на Вазов

Ние сме тези, благодарение на които Вазов е жив. Той ни остави космически кораб, в който спят идеите и героите му, каза академикът, приемайки отличието

Академик Антон Дончев с наградата. Снимка: Божидар Марков/Народен театър - Антон Дончев и Гергина Тончева с първата награда на името на Вазов

Академик Антон Дончев с наградата. Снимка: Божидар Марков/Народен театър

Двама са лауреатите на първата годишна награда „Иван Вазов“ за духовен принос – писателят Антон Дончев и дългогодишният директор на НГДЕК Гергина Тончева. Имената им бяха обявени на церемония в Народния театър на 9 юли, навръх 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература. 

„Ние сме тези, благодарение на които Вазов е жив. Той си отиде, но остави след себе си един невероятен космически кораб, в който спят героите и идеите му, и те оживяват, когато се съединим с тях, когато им дадем от времето, кръвта и любовта си. Ние подаряваме вечност на героите на Вазов“, каза акад. Антон Дончев.

Носителите на наградата „Иван Вазов“ бяха определени от Фондация „Основа-та“, чийто председател е акад. Дамян Дамянов. Гергина Тончева не присъства на събитието и от нейно име наградата прие ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, възпитаник на НГДЕК.

Проф. Анастас Герджиков прие наградата за Гергина Тончева. Снимка: Божидар Марков/Народен театър

Най-големият изследовател на вазовото творчество – Милена Цанева, получи най-високото отличие на БАН – почетния знак „Марин Дринов“.

Америка за България

„Вазов поема на плещите си това, което трябва да е задача на едно цяло поколение. Той поиска да превърне националното ни самосъзнание в национално самочувствие“, каза Цанева пред публиката, отбелязвайки, че Вазов е първият професионален писател, който създава не просто литература, а българознание.

Проф. Милена Цанева с почетния знак „Марин Дринов“. Снимка: Божидар Марков/Народен театър

След церемонията бе прожектиран документалният филм „Театър по време на пандемия“ на режисьора Борис Радев. В него са направени възстановки на ключови събития от историята на Народния театър с участие на актьори от трупата, в образа на Иван Вазов се превъплъщава Валентин Танев.

Вечерта приключи с премиерното представление „О, ти, която и да си…“, постановка на Бойка Велкова. Спектакълът е лиричен колаж по стихове, писма и спомени на Вазов, създаден за 170-годишнината от рождението на народния поет.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3