VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Антон Дончев показва ръкописа на „Време разделно” – без нито една поправка

Националната библиотека чества 90-годишнината на писателя академик с изложба

На 14 септември Антон Дончев показа ръкописа си за „Време разделно“ в президентството. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - Антон Дончев показва ръкописа на „Време разделно” – без нито една поправка

На 14 септември Антон Дончев показа ръкописа си за „Време разделно“ в президентството. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Първото издание на „Време разделно” от 1964 г., преводи на книгата на чужди езици и ръкописът на романа ще бъдат изложени в Националната библиотека „Св. Кирил и Методий” за 90-годишнината на акад. Антон Дончев. Експозицията ще бъде открита на 1 октомври и до 30 октомври всеки може да разгледа най-важните моменти от биографията на писателя в Централното фоайе на библиотеката.

Посетителите могат да видят и първата голяма творба на Антон Дончев – романа „Пробуждане”, излязъл през 1956 г. в съавторство с Димитър Мантов, както и втория му роман „Сказание за времето на Самуила: за Самуил и брата му Аарон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия и за много други хора, живели преди нас”, отпечатан през 1961 г. и отличен с наградата на Съюза на българските писатели за най-добър роман на 1961 г.

Допълнителни щрихи към пъстрата творческа палитра на Антон Дончев ще внесат представените есета, разкази, литературни сценарии, репортажи и книги за деца. Ще бъдат показани различни издания на неговите книги на български и други езици.

Ръкописът на „Време разделно” беше показан и в Гербова зала на Президентството на 14 септември, когато акад. Антон Дончев навърши 90 г. и вицепрезидентът Илияна Йотова му връчи почетен плакет. Писателят академик използва случая, за да разкаже, че е „изпял” творбата си и затова в ръкописа на романа няма нито една поправка. След представянето на ръкописа пред отбрана публика, сега и обикновените граждани ще могат да го видят.

Вижте още: КОЙ Е АВТОРЪТ НА „ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО“?

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90