СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Антон Хекимян към Симеон Кръстев: Ще се радвам да видим и други ваши картини с политически сюжет

От времето на Тициан и по времето на Живков са се правели поръчкови портрети, но никой не е плюел тогава, коментира художникът, изобразил строежа на „Балкански поток“

Художникът Симеон Кръстев получи покана от предаването „Тази сутрин“ на Би Ти Ви, след като нарисува премиера Бойко Борисов. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви - Антон Хекимян към Симеон Кръстев: Ще се радвам да видим и други ваши картини с политически сюжет

Художникът Симеон Кръстев получи покана от предаването „Тази сутрин“ на Би Ти Ви, след като нарисува премиера Бойко Борисов. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви

Картината, която Борисов подари на Вучич, е реализъм, но не соцреализъм, заяви тази сутрин по Би Ти Ви Симеон Кръстев, автор на широкообсъжданото платно със строежа на „Балкански поток“, което замина за Сърбия. Художникът сподели пред водещия Антон Хекимян, че е силно обиден от коментарите в социалните мрежи.

„Никой не се съобразява, че авторът е вложил труд и талант, гледат повърхностно и изпитват омраза към министър-председателя”, коментира Кръстев.

Художникът обясни, че е нарисувал каквото са му поръчали. Възложител на тази картина по негови думи е компанията, която строи „Балкански поток“.

„Инвеститорът иска да остане в историята”, уточни Кръстев.

От компанията са се обърнали към 30 художници и всички те нарисували по няколко картини. Симеон Кръстев е направил три, една от които е избрана за подарък за сръбския президент. Предстои изложба с останалите.

„Всички бяхме много поласкани, защото това е една хубава сериозна поръчка”, обясни художникът, удовлетворен от сделката с инвеститора.

„От времето на Тициан са се правели поръчкови портрети, и по времето на Живков също, но никой не е плюел тогава”, изрази недоволство от масовата реакция Кръстев и добави, че няма как да нарисува абстрактна картина с Бойко Борисов.

Той коментира и детайлите по работата си. Призна, че е работил по снимка, но е „рисувал на ръка, а не е минал с боя върху принта”.

„Картината с рамка има друга стойност”, отговори той на въпроса на Антон Хекимян защо инвеститорите не са поискали просто добри фотографии от обекта.

Художникът не е включил в своята композиция медицинските маски, които се виждат в оригиналното изображение в страницата на премиера във Фейсбук, защото „картината е за постоянно и не ми харесва като изкуство работникът да е с маска”.

„Не правя кич”, оцени себе си Кръстев, като поясни, че е плакатист от години и всичко, което рисува, идва отнякъде като поръчка. Той разчита да му бъдат възлагани нови художествени задачи, включително и от политици.

На финала на разговора Антон Хекимян обеща на художника, че ако отново нарисува нещо на политическа тема, ще бъде поканен в студиото на Би Ти Ви:

„Благодаря ви. И ако имате пък други картини, които решите да са с политически сюжет, или със сюжет от нашата реалност, ще се радвам да ги видим. Ако ви провокират, без да са поръчка от инвеститори“.

Цялото участие на художника Симеон Кръстев в „Тази сутрин“ по Би Ти Ви

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg