POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Антон Тодоров напуска парламента

Депутатът е подал оставка като народен представител

Антон Тодоров се отказва от депутатското си кресло. Снимка: БГНЕС - Антон Тодоров напуска парламента

Антон Тодоров се отказва от депутатското си кресло. Снимка: БГНЕС

Антон Тодоров е подал оставка като народен представител от ГЕРБ, става ясно от негово писмо до ръководството на партията, съобщиха оттам. Депутатът се отказва от парламента във връзка с участието си в Нова телевизия в петък, когато негови думи бяха разтълкувани като заплаха към водещия Виктор Николаев. Според самия Тодоров е бил разбран „напълно превратно“.

„Заради опитите репликата ми да бъде превърната в етикет на партията, от която съм избран, на нейния лидер и милионите хора, гласували за мен, моля да приемете оставката ми като народен представител“, посочва Тодоров.

Депутатът заявява, че „в рамките на по-малко от десет дни съм обект на безпрецедентна атака от среди, които никога няма да ми простят разкритията, направени за олигархията, задкулисието и техните командири (визирам действащи политици и бивши служители на тоталитарните служби)“.

Тодоров продължава да твърди, че е бил разбран „напълно превратно“ по време на гостуването си в сутрешния блок на Нова телевизия в петък. Според депутата думите му са били „изтълкувани абсолютно погрешно“. Той добавя, че въпреки поднесените публично извинения, „атаката не само не спира, но и повлича след себе си авторитета на ГЕРБ, на нашия лидер и цялото ръководство“.

„Поднасям още веднъж своите извинения към журналиста Виктор Николаев, към зрителите на Нова телевизия и към всички български медии, които волно или неволно съм засегнал с участието си – пише Антон Тодоров. – Заявявам категорично, че заради моя култ към свободата и онова, за което съм се борил повече от 28 години, няма да позволя да бъда превърнат в нарицателно за цензура и заплахи. Несвободата на медиите и журналистите в България е нещо, което се свързва с режим, срещу който аз цял живот съм се борил. Изконно правило за мен е, че четвъртата власт е абсолютно независима от останалите. Свободата в медиите за мен е основна ценност, която позволява да бъдат защитавани фактите. Убеден съм, че без свобода няма справедливост, тя е в основата на демократичното общество.“

Депутатът подчертава, че решението („този морален акт“) е изцяло негово, „съобразено единствено и само със собственото ми разбиране за носене на политическа отговорност“.

„На всички, които ще побързат да спекулират с това мое решение, искам да кажа, че оставам с ГЕРБ и ще продължа да работя за развитието на партията и нейните политик“, завършва Тодоров.

Вижте още: ВИКТОР НИКОЛАЕВ: МНОГО ПОЛИТИЦИ СА ПАДАЛИ ОТ СТОЛЧЕТО НА ВЛАСТТА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС