Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Антон Тодоров няма да е шеф на Комисията по досиетата

ГЕРБ се отказаха да номинират депутата си за поста, предстои обществен дебат

Антон Тодоров засега остава в парламента. Снимка: БГНЕС - Антон Тодоров няма да е шеф на Комисията по досиетата

Антон Тодоров засега остава в парламента. Снимка: БГНЕС

Антон Тодоров няма да бъде номиниран за председател на Комисията по досиетата. Официално Тодоров така и не бе издигнат като кандидат, но преди дни той сам заяви, че ГЕРБ са му гласували доверие, което бе косвено потвърдено и от зам.-шефа на партията Цветан Цветанов. Утре изтича срокът, в който може да се издигат кандидатури – но днес става ясно, че ще има отлагане на избора и на практика ще се пристъпи към широко обществено обсъждане, предава „Офнюз“.

На 20 септември парламентът прие нови правила за избора на състав на Комисията по досиетата, като в 14-дневен срок трябваше да се излъчат номинации. След като името на Антон Тодоров се завъртя в общественото пространство като евентуален нов председател, се появиха остри възражения.

Вижте още: „НЕ“ НА АНТОН ТОДОРОВ ЗА ШЕФ НА КОМИСИЯТА ПО ДОСИЕТАТА

Така се стигна до днес, когато парламентарната група на ГЕРБ разпространи официалната си позиция, че предлага „отмяна на приетото Решение за приемане на процедурните правила за избор на нов състав на Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия“.

На практика това означава да не се избира нов председател сега, че няма да се предлага номинация, както и че предстои обществен дебат за бъдещето и ръководството на Комисията по досиетата.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90