Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Антони Дончев и Христо Йоцов с награда за цялостен принос от „Пловдив джаз фест“

Авишай Коен, един от най-популярните басисти в света, и носителят на „Грами“ Ричард Бона са сред гостите на тридневния форум

Антони Дончев (вляво) и Христо Йоцов ще си поделят наградата за цялостен принос към джаза на „Пловдив джаз фест“.  - Антони Дончев и Христо Йоцов с награда за цялостен принос от „Пловдив джаз фест“

Антони Дончев (вляво) и Христо Йоцов ще си поделят наградата за цялостен принос към джаза на „Пловдив джаз фест“.

Пианистът Антони Дончев и барабанистът Христо Йоцов, основатели на джаз формацията „Акустична версия“, ще си поделят награда за цялостен принос в джаза, връчвана от „Пловдив джаз фест“. Двамата ще бъдат част от програмата на форума, който тази година ще се проведе в Града под тепетата на 5,6 и 7 ноември. На двамата лауреати е посветена втората част от вечерта на 6 ноември.

Пианистът и композитор Живко Петров ще сложи начало на фестивала на 5 ноември с албума си „Ten“. Откриващият концерт, както и останалите събития от програмата, ще се състоят в Дом на културата „Борис Христов“.

За последните 20 години името на Петров стои зад много талантливи и популярни музиканти в България. След много съвместни албуми и творчески колаборации, през 2015 г. Живко Петров издава своя дебютен солов албум „After4“. Четири години по-късно той прави втория си солов проект „Тen“, наречен на броя пиеси, включени в него.

Вечерта ще продължи с китаристите Веселин Койчев  и Цветан Недялков, и квартета им „The Teachers“. Събитието ще отбележи 60-тия рожден ден на Веселин Койчев, едно от най-значимите имена в историята на българския джаз. Койчев е част от групата „Джаз линия“, която се счита за еталон за български етно джаз. От 1991 г. той става лидер на известната джаз формация „Бели, зелени и червени“ (най-дълго просъществувалата джаз група в България), за която започва нов етап в развитието. С нея изнася многобройни концерти на всички джаз форуми в страната и представя българската джазова музика на най-престижните фестивали в света. „The Teachers“ е основана от двамата китаристи Койчев и Недялков, които канят още Христо Минчев (бас китара) и Кристиян Желев (барабани). Стилът на квартета може да се определи като фюжън, съчетаващ тематиката на българската народна музика с хармоничните похвати, аранжиментите, импровизациите и изпълнителските прийоми на джаза.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Втората вечер на фестивала ще представи премиерата на най-новия авторски проект на пианиста, аранжор и композитор Милен Кукошаров – „Wind Harmonium“. Концертът започва в 19,30 ч. През последните години Кукошаров разширява своите професионални интереси като композитор в сферата на класическата музика, театъра и киното. „Wind Harmonium“ е кросоувър, който включва похвати и форми от класическата и джаз музиката, а звученето се доближава до камерната музика. Композициите са нови, сред тях има и теми, които Милен Кукошаров е създал за театрални спектакли през последната година. Специални гости ще бъдат българският кларнетист, живеещ в САЩ – Илиян Илиев и мецосопраното Мичико Дате от Япония, Дарина Иванова (флейта), Габриела Тодорова (обой), Добромира Ваклинова (кларинет, бас кларинет), Розалия Ангелова (фагот), Александър Леков (контрабас), Атанас Попов (ударни инструменти).

От 21 ч. публиката ще слуша Антони Дончев и Христо Йоцов. Ще им партнира Ричард Бона, номиниран за „Грами“ и свирил заедно с Куинси Джоунс, Хърби Хенкок, Шака Кан… Преди 35 години Дончев и Йоцов основават една от най-добрите български джаз формации „Акустична версия“ и тази година това им донесе Награда за цялостен принос. Отличието ще има двама носители, които едновременно ще бъдат отличени като създатели на групата „Акустична версия“, но и всеки от тях поотделно – като фигура, която има огромно въздействие и влияние върху развитието на джаз сцената в България, отбелязват организаторите.

Закриването на фестивала на 7 ноември е поверено на Авишай Коен, един от най-познатите басисти в света. Тази вечер той ще изнесе два концерта – от 19,30 и от 21 ч. Композициите на Коен отразяват обширна музикална вселена от традиции, култури, езици и стилове: от песни на иврит до ладински народни песни, от комбиниране на класическа музика и джаз до джаз стандарти и съвременен джаз. В България Авишай Коен пристига със своето ново трио, в което участват Елчин Ширинов (пиано) и Рони Каспи (барабани). На сцената в Пловдив те ще представят най-новия 17-ти албум на Авишай Коен – „Arvoles“. Градът ще бъде част от турнето „50:50:50“, което включва 50 концерта в 50 града и е посветено на навършването на 50 години на музиканта.

Част от традиционната съпътстваща програма на фестивала е концертът „Да послушаме кино“ на Хилда Казасян и Плевенската филхармония. Той ще се проведе на 4 ноември от 20 ч. в комплекс „Сила“. Диригент ще бъде Борислав Йоцов. Друг важен акцент от съпътстващата програма е фотоизложбата, посветена на ярката личност на българския художник Андрей Даниел. Експозицията ще може да бъде видяна и през трите дни на фестивала в Дома на културата „Борис Христов“. Неин автор е Стефан Джамбазов.

Норвежката джаз певица с български произход Радка Тонеф ще бъде основна тема в лекцията на Светослав Николов и Мирослава Кацарова. Тя ще се проведе на 7 ноември в „Bee Bop Café“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах