Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Антони Вит дирижира в зала „България“

Гастролът на прочутия полски диригент е част от 90-ия юбилеен сезон на Софийската филхармония

За програмата на концерта диригентът Антони Вит е подбрал знакови произведения на полски композитори. Снимка: Софийска филхармония - Антони Вит дирижира в зала „България“

За програмата на концерта диригентът Антони Вит е подбрал знакови произведения на полски композитори. Снимка: Софийска филхармония

Прочутият диригент Антони Вит ще има концерт в 90-ия юбилеен сезон на Софийската филхармония. Полякът ще излезе начело на българския оркестър на 11 ноември, в чест на националния празник на своята родина.

Седем пъти номиниран за „Грами“, Вит (74) е дългогодишен директор и главен диригент на оркестъра на Полската телевизия и радио и артистичен директор на Варшавската филхармония. Дипломиран юрист, Антони Вит изоставя правото, за да се отдаде на класическата музика. Ученик е на Кшищоф Пендерецки и асистент на Херберт фон Караян. Работил е с Берлинската филхармония, Дрезденската държавна капела, Лондонския Кралски филхармоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Би Би Си, Оркестъра при Академия Санта Чечилия, Петербургската филхармония.

В програмата на 11 ноември са включени знакови творби от полските композитори Станислав Монюшко, Мечислав Карлович и Витолд Лютославски.

Солист в концерта ще бъде Агата Шимчевска – една от най-талантливите цигуларки на своето поколение и любимка на музикалната критика. Победител на конкурса Хенрих Виенявски през 2006-а и на „Лондон мюзик мастърс“ през 2009-а. Шимчевска пристига в София с цигулката си Николо Галиано, създадена през 1755 г., на която преди това е свирила Ане-Софи Мутер.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg