Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Антони Вит в първия концерт на Софийската филхармония през 2020-а

Ще прозвучат прочути полски произведения

Антони Вит ще гостува отново у нас, след като дирижира в 90-ия юбилеен сезон на Софийската филхармония през 2018 г. Снимка: Софийска филхармония - Антони Вит в първия концерт на Софийската филхармония през 2020-а

Антони Вит ще гостува отново у нас, след като дирижира в 90-ия юбилеен сезон на Софийската филхармония през 2018 г. Снимка: Софийска филхармония

През ноември 2018 г. той бе сред съзвездието гости на 90-ия юбилеен сезон на Софийската филхармония, а сега прочутият полски диригент Антони Вит е поканен да дирижира първия концерт на националния ни симфоничен оркестър през новата 2020 г. На 9 януари Вит ще излезе на сцената на зала „България“ заедно с Филхармонията, за да изпълнят шедьоври на полската класическа музика.

В програмата ще прозвучат увертюрата към операта „Халка“ от  Станислав Монюшко, „Станислав и Анна Освиенцимови“ от Мечислав Карлович, „Крешани“ от Войчех Килар и „Стабат Матер“ от Карол Шимановски.

Солисти ще бъдат певците Ивона Хоса, Ева Марчинец и Ярослав Бренк.

Седем пъти номиниран за „Грами“, 75-годишният Вит е дългогодишен директор и главен диригент на оркестъра на Полската телевизия и радио и артистичен директор на Варшавската филхармония. Грамофонче получава през 2013 г. за записите на „Фонограми“, Концерт за валдхорна, Партита, „Пробуждането на Яков“ и „Анаксис“ от Пендерецки. Дипломиран юрист, Антони Вит изоставя правото, за да се отдаде на класическата музика. Работил е с най-престижните световни оркестри като Берлинската филхармония, Дрезденската държавна капела, Лондонския Кралски филхармоничен оркестър… Ученик е на Кшищоф Пендерецки и асистент на Херберт фон Караян. За популяризиране на полската музика в страната и чужбина, е удостоен с „Брилянтна диригентска палка“.

Караян беше изключително трудолюбив, музикантите го уважаваха за това, че може да работи 10 часа без прекъсване. Като асистент на неговите симфонични концерти и оперни постановки, аз добих колосален опит“, споделя пред медиите Вит.

Билетите за концерта с полска музика са на цени от 12 до 25 лв.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90