Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Антонио Бандерас: Българите вече не сте свити в себе си

Иска ми се да видя държавата ви да разцъфва, казва актьорът

Антонио Бандерас, който наскоро участва в клип-реклама на условията да се снима кино у нас, коментира още, че е заобичал страната ни и тук му е много спокойно, чувства се подомашному. - Антонио Бандерас: Българите вече не сте свити в себе си

Антонио Бандерас, който наскоро участва в клип-реклама на условията да се снима кино у нас, коментира още, че е заобичал страната ни и тук му е много спокойно, чувства се подомашному.

Българите вече не са свити в себе си, което е важно, казва в интервю за „24 часа“ актьорът Антонио Бандерас, който е в София за снимките на новия си филм. Коментара си той прави във връзка със „Съдилището“ и шансовете, които му се даваха да попадне в краткия списък преди номинациите за Оскар за чуждоезичен филм.

Разговорът е направен преди в петък да стане ясно, че заглавието на Стефан Командарев все пак не успя да попадне сред 9-те кандидати. Бандерас заявява, че гласуването все още предстои, но даването на големи шансове на „Съдилището“ вече е „много добра новина“.

„Добра е, защото това, което се случва, е, че се увеличават възможностите за всички българи – заявява Бандерас пред Паола Хюсеин. – Те вече не са свити в себе си, което е важно. Подобни шансове отварят очите на хората, които виждат, че е важно талантите да се подкрепят, да бъдат побутвани напред, за да успеят да продават българска култура в близкото бъдеще. Тук има толкова талантливи хора. Не са важни само гост актьорите, които идват в България да снимат.“

Антонио Бандерас, който наскоро участва в клип-реклама на условията да се снима кино у нас, коментира още, че е заобичал страната ни и тук му е много спокойно, чувства се подомашному, като вкъщи.

„Не, не, не, защо? – отвръща актьорът на въпрос дали ласкателствата му към България не са просто артистична поза. – Можех да дойда тук само като професионалист, да си свърша работата, да си тръгна и нещата да приключат. Но вече определено има някакво привързване от моя страна. То е нещо много дълбоко, всеобемащо и комплексно, като е свързано с фолклора, който видях днес (бел. ред. – на 16 декември). Това е държава, която го заслужава. Искрено ѝ желая най-добри неща в бъдеще, иска ми се да видя държавата ви да разцъфва, тъй като моите приятели са тук и искам да ги виждам щастливи.“

Бандерас изразява и надежда, че България и нейните филми да станат притегателна сила за туристите, които идват тук – както например е с Ню Йорк, където дори при първо посещение виждаш толкова много познати от киното и телевизията неща.

Актьорът засяга и съвместната си работа с режисьора Педро Алмодовар, от когото е научил много за живота и за изкуството.

„Педро е гений, който създаде свой много личен начин да изразява идеите си, отстоявайки себе си от самото начало – обяснява Бандерас. – Никога не предаде същността си в артистичния смисъл на думата. Той е мой добър и много скъп приятел, направил съм с него 7 филма. (…) Той никога не ти позволява да използваш неща, които вече си правил. Изисква да създадеш себе си отново, да изградиш свое ново Аз. Изправя те напълно разголен пред твоя герой, пред ролята ти и понякога това боли твърде много. Тежко е да работиш с него, но резултатите винаги са много интересни, уникални. Предполагам, че в бъдеще ще продължа да играя в негови филми.“

Антонио Бандерас напуска България вечерта в събота и се отправя към Малага, където е роден, за да прекара Коледа с майка си. Актьорът бе у нас за новия си филм Security („Сигурност“). Снимките са в киноцентъра, а в продукцията участва и друга холивудска звезда – Бен Кингсли.


Цялото интервю с Антонио Бандерас – в „24 часа“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90