Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Анджела Георгиу за първи път в България

Оперната звезда е сред големите имена, част от 90-ия юбилеен сезон на Софийската филхармония

На 52 Анджела Георгиу твърди, че вече е готова за всички роли, за които преди е била млада - в оперите „Манон Леско“, „Дон Карлос“ и „Федора“. Снимка: Личен архив - Анджела Георгиу за първи път в България

На 52 Анджела Георгиу твърди, че вече е готова за всички роли, за които преди е била млада - в оперите „Манон Леско“, „Дон Карлос“ и „Федора“. Снимка: Личен архив

Едно от най-прославените имена от международната оперна сцена пристига за първи път в България. Тя е румънка, но у нас е идвала само на екскурзия. Анджела Георгиу е сред звездите в 90-ия юбилеен сезон на Софийска филхармония. Концертът ѝ ще бъде на 25 февруари 2019-а в зала „България“, под диригентството на Найден Тодоров.

„Аз имам нужда от аплодисменти така, както другите хора от вода“, казва Георгиу през 2018-а пред британска медия, докато се готви за ролята на Тоска в „Ковънт Гардън“.

На 52 тя твърди, че вече е готова за всички роли, за които преди е била млада – в оперите „Манон Леско“, „Дон Карлос“ и „Федора“. Но казва, че няма да моли за тях:

„Искам да бъда търсена и заслужена. Аз съм жена и артистка“.

Анджела Георгиу е родена през 1965 г. в социалистическа Румъния, в малкото градче Аджуд, в района на Вранча. На 14 г. вече учи пеене в Националния музикален университет в Букурещ. Дипломира се през 1990 г., след падането на режима на Чаушеску, което ѝ дава възможност да търси изява на международната сцена. Дебютира в националната опера в Клуж-Напока през 1990-а като Мими от „Бохеми“, а през 1992 г. – в „Ковънт Гардън“ в образа на Церлина в „Дон Жуан“.

През 1994 г. се явява на прослушване при диригента Джордж Шолти за „Травиата“ в Кралската опера в Лондон. Ролята на Виолета ѝ носи международна слава. През годините пее в „Метрополитън опера“, „Ковънт Гардън“, Виенската опера, „Ла Скала“ и в още много от най-престижните оперни театри по света.

Сопрано с широк диапазон, Анджела споделя, че гласът ѝ не се е променил от началото на кариерата ѝ:

„Всички колеги не спират да ме питат: „Анджела, как го правиш?!“

Все още не се съобщава програмата на концерта ѝ в София, но вероятно ще чуем арии от оперите на Пучини, с които Анджела Георгиу е известна.

Вижте още: МЕЖДУЗВЕЗДЕН 90-И СЕЗОН НА СОФИЙСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС