СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Апаратура ще чисти от пот дрехите на туристите под Сикстинската капела

Според специалистите влагата от потта на туристите уврежда фреските на Микеланджело. - Апаратура ще чисти от пот дрехите на туристите под Сикстинската капела

Според специалистите влагата от потта на туристите уврежда фреските на Микеланджело.

Климатична инсталация, която намалява въздушния поток под фреските на Сикстинската капела, ще бъде монтирана до края на годината. Апаратурата е специално проектирана за шедьовъра на Микеланджело Буонароти, за да го предпази от въздействието на кислорода.

За стенописите са подготвяни цял комплекс от супер технологии. Сикстинската капела ще бъде осветена от система от 7000 LED-тела, която ще увеличи светлината от 5-10 до 50-100 лукса, като изключи без UV-лъчите. Всеки посетител ще бъде „почистван“ от прах и влакна чрез вакуумна система. Системата не само ще почиства дрехите, но ще ограничава изпотяването на посетителите, тъй като повишената влажност влияе изключително неблагоприятно на стенописите. Устройството ще има способността и да понижава телесната температура на хората.

Директорът на музеите на Ватикана Антонио Паолучи съобщи, че след монтирането на новата техника фреските ще може да бъдат разглеждани не по 700 души, както беше досега, а от 2000, при това без да застрашават стенописите.

Някои служители обясняват, че увеличеният достъп на публика ще причини проблеми със сигурността: „Коридорите и стълбите са твърде тесни! Това не е MoMA в Ню Йорк, а дворец, който не е построен, за да бъде музей. Сикстинската капела е място, претъпкано със стотици туристи”.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg