Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Аплодисменти на крака за Софийската филхармония в „Музикферайн“

Бурни овации за националния ни симфоничен оркестър във Виена (видео)

Българските музиканти са изпратени с продължителни аплодисменти на финала на концерта в Златната зала на „Музикферайн“. Снимка: Софийска филхармония - Аплодисменти на крака за Софийската филхармония в „Музикферайн“

Българските музиканти са изпратени с продължителни аплодисменти на финала на концерта в Златната зала на „Музикферайн“. Снимка: Софийска филхармония

Над 10 минути възторжени овации са получили музикантите от Софийската филхармония на концерта в „Музикферайн“ във Виена на 5 декември. Публиката в прочутата Златна зала аплодирала на крака националния ни симфоничен оркестър и техния диригент Найден Тодоров. Българският оркестър заслужил тази оценка с изпълнение на Рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров, „Жар птица“ от Стравински и „Из новия свят“ от Дворжак.

Малко преди концерта Рикардо Мути се е срещнал с Найден Тодоров зад кулисите и му е пожелал успех.

Маестро Рикардо Мути пожелал успех на Найден Тодоров преди концерта. Снимка: Софийска филхармония

На събитието са присъствали артистичният съветник на Филхармонията Йоан Холендер, главният гост-диригент Саша Гьотцел, както и диригентите Фридрих Пфайфър и Росен Гергов. Сред публиката са били мнозина дипломати, музикални агенти, австрийски критици, изпълнители от Виенската филхармония, а също и немалко българи – както от местната диаспора, така и специално летели за Виена, за да присъстват на концерта.

Поздравления на оркестъра е поднесъл директорът на „Музикферайн“, в чийто 150-ти юбилеен сезон гостува Софийската филхармония. Концертът, посветен на 140 години дипломатически отношения между България и Австрия, е бил под патронажа на българския президент Румен Радев.

Днес музикантите от Софийска филхармония пътуват за Загреб, където утре ще представят същата програма в зала „Лисински“. Концертът е разпродаден.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg