POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Аполон Токсофорос“ за Павел Койчев, творец с неуморим дух

„Мистерията на българските гласове“ откри 33-ото издание на „Аполония“

Една от магическите скулптури на Павел Койчев в Созопол. Снимка: Светлозар Желев/Фейсбук - „Аполон Токсофорос“ за Павел Койчев, творец с неуморим дух

Една от магическите скулптури на Павел Койчев в Созопол. Снимка: Светлозар Желев/Фейсбук

Късметлии са гостите и жителите на Созопол тези дни. В събота вечер в крайморския град „Мистерията на българските гласове“ откри 33-ото издание на фестивала „Аполония“. Скулпторът Павел Койчев бе удостоен с наградата „Аполон Токсофорос“. Както артистичният директор на фондация „Аполония“ Маргарита Димитрова го нарече:

„Това е творец с голяма фантазия и неуморим дух. Творец, който спокойно може да бъде наречен мъдрец и представител на световната култура“.

Койчев, със своите магически скулптури, носещи се по морската повърхност, е представен и в изложбата на фестивала, посветена през 2017-а на 120-годишния юбилей на Националната художествена академия. Сред участниците в изложбата са още Любомир Каралеев, Кирил Божков и Здравка Василева, които нареждат своя живопис, Емануела Ковач с графики, Александър Сертев – с плакати, оформление на книги и художествена фотография.

На откриването на „Аполония“ на Лили Иванова бе присъдена и специалната награда на банката генерален спонсор на фестивала. Естрадната прима ще има концерт в Созопол на 1 септември.

„Аполония“ през 2017 г. продължава до 5 септември. В рамките на фестивала са включени 70 събития, от които 15 са премиери.

Вижте още: СЛЕД ЗАЛЕЗ БОГОВЕТЕ В СОЗОПОЛ ИЗЛИЗАТ НА СЦЕНАТА. ПЪЛНА ПРОГРАМА НА ПРАЗНИЦИТЕ НА ИЗКУСТВАТА „АПОЛОНИЯ“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС