Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Аполония с музикален остров в морето до Созопол

През античността на остров Св. св. Кирик и Юлита е имало голяма статуя на Аполон, на когото е кръстен градът-държава Аполония Понтика. - Аполония с музикален остров в морето до Созопол

През античността на остров Св. св. Кирик и Юлита е имало голяма статуя на Аполон, на когото е кръстен градът-държава Аполония Понтика.

Св. св. Кирик и Юлита става музикалният остров на фестивала Аполония. Сцената в морето край Созопол ще бъде открита преди празниците на културата. От края на юли до началото на събитията в арт градчето островът ще бъде люлян от българска поп и рок музика.

Клуб Аполония стартира официално на 26 юли с групата Dirty Purchase. Следват вечери на открито с изпълнения на Орлин Павлов, Поли Генова, Графа и др. Последният концерт преди старта на фестивала е на Хилда Казасян. На 28 август празниците ще бъдат открити със симфонично-фолклорен спектакъл „Българската душа в музиката“ с камерен ансамбъл Софийски солисти, хор „Космически гласове“ и солистите Минчо Минчев (цигулка), Теодосий Спасов (кавал), Ирена Петкова (мецосопран) и Николай Минчев (цигулка).

Остров Св. св. Кирик и Юлита е част от Созополския залив. Предполага се, че е изпълнявал ролята на Акропол на древния гръцки град-държава Аполония Понтика. На острова са открити разкопки от различни епохи, имало е античен храм с огромна бронзова статуя на гръцкия бог Аполон, който дава името на града. През 1965 г. островът е обявен за паметник на културата и е включен в границите на резервата Созопол.

.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90