Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Апостолите и Рицарите без броня, 50 години по-късно (снимки)

Кино „Влайкова“ посрещна героите в един от любимите български филми и наследниците им

Олег Ковачев пред снимката на двама рицари отпреди 50 години. Снимки: Румен Добрев - Апостолите и Рицарите без броня, 50 години по-късно (снимки)

Олег Ковачев пред снимката на двама рицари отпреди 50 години. Снимки: Румен Добрев

Рицарят на блестящия камък Олег Ковачев събра душата на филма „Рицар без броня“ в столичното кино „Влайкова“, където бе отбелязана 50-ата годишнина от създаването на емблематичното за българското кино заглавие. С Джони Пенков, Иван Джамбазов, Вихър Стойчев и наследниците на покойните Апостол Карамитев, Мария Русалиева и Цвятко Николов над сто души в салона, сред които и много наследници – и на рицари, и на апостоли в киното, се насладиха на прожекция за патилата на малкия Ваньо в София от 60-те години.

„Едно незабравимо лято, един незабравим филм“, спомни си порасналия Олег Ковачев за 1965 г., когато са снимали „Рицар без броня“.

Преди началото на филма той благодари поименно на замесените в създаването на лентата – и особено на режисьора Борислав Шаралиев и сценариста Валери Петров. Ковачев, половин век след като се въплъти в 9-годишния Ваньо, даде последователно думата и на оцелелите „кръстоносци“, както и на наследниците на някои от най-големите актьори на България.

„Този филм е посветен на правото на едно дете да знае истината – разказа синът на Апостол Карамитев, Момчил. – Как да се каже истината така, че да звучи по реален начин, обаче в същото време да бъде от дете? При тези обсъждания Борислав Шаралиев, Валери Петров и баща ми са стигнали до една ключова дума – в една сцена с Олег Ковачев и Апостол Карамитев неговият вуйчо казва – направиха го на пестил. Малкият пита какво е пестил и той трябва да го обясни. Така че се тръгва оттам – един мъж, който е смазан от критиките на жена, трябва да обясни на малкия си племенник какво значи пестил.

Защо разказвам това – много често в нашия живот ни правят на пестил. Затова си позволих да дам пример как от един незначителен елемент може да се изгради голяма истина, голяма идея за един филм.“

Елена Русалиева с Момчил Карамитев.

Елена Русалиева с Момчил Карамитев.

Актрисата Елена Русалиева, дъщеря на Мария Русалиева, отишла си само преди няколко седмици, разказа за силната връзка на майка си с Апостол Карамитев и мъката ѝ след неговата ранна смърт, макар и двамата никога да не са си дружали в живота:

„Тя много тежко преживя тази загуба и започна да си говори с него мисловно след неговата смърт. Разказваше, че винаги при премиера или много важно участие се е обръщала към него и е казвала – „Апостоле, помагай“. И тези думи са като магия, тя излиза на сцената, играе страхотно и всичко минава блестящо“.

Едно от децата от „Рицар без време“ и единственото от тях, станало по-късно актьор – Вихър Стойчев, отдаде заслуженото на двигателя на тази среща – Олег Ковачев.

„Олег има голямо сърце, не само заради това, че е бил гениално дете, а заради това, че организира тази вечер – каза Стойчев. – Той търси смисъл, търси това, което може да ни съживи, да направи живота ни съвсем друг. Затова го обичам.“

„Обичам те, Олег“, възкликна актьорът Вихрен Стойчев.

„Обичам те, Олег“, призна актьорът Вихрен Стойчев.

Всички думи и спомени, изказани във „Влайкова“, скоро след началото на прожекцията започнаха да избледняват – когато на екрана се появява малката Цанка, колебаеща се кого да избере; когато Ваньо се радва на новия „Вартбург“, но си иска и бозата; когато татко му Стамов заплашва да му откъсне ушите, ако някой изкриви антената… Когато с верните си приятели Ваньо кръстосва дървени мечове и спасява момичета в беда – и най-вече когато получава онзи бляскав камък от обичния си вуйчо и си казва „чао“ с вътрешния глас.

Олег Ковачев със синовете на Цвятко Николов (вляво) и Апостол Карамитев.

Олег Ковачев със синовете на Цвятко Николов (вляво) и Апостол Карамитев.

RUM_0113

Иван Джамбазов – вътрешният глас на Ваньо, Джони Пенков – Катаджията, Цанка от началото на филма, Олег Ковачев и Красимир „Киселото мляко“, преследващ шпионката.

RUM_0126

Олег Ковачев с внука си Анди

RUM_0186

Стоян Николов, син на Цвятко Николов

RUM_0143

RUM_0264

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg