Ара Маликян чака разрешение да свири в България

Организаторите на гастрола му у нас твърдят, че музикалните институции, субсидирани от държавата, се толерират и затова работят, а частният сектор е под забрана

Ара Маликян вече година не може да излезе пред българска публика заради Ковид-ограниченията. Снимка: „BG Sound Stage“  - Ара Маликян чака разрешение да свири в България

Ара Маликян вече година не може да излезе пред българска публика заради Ковид-ограниченията. Снимка: „BG Sound Stage“

Трите концерта на Ара Маликян у нас, планирани за март, чакат разрешение от Министерство на културата да бъдат проведени. Изявите на испанския цигулар в София, Пловдив и Варна трябваше да се проведат през март 2020 г., заради пандмията бяха отложени за лятото, но и тогава не се състояха. Последните обявени дати са 12 март (Зала 1 на НДК), 13 март (Варна) и 15 март (Пловдив).

Билетите за събитието в НДК са продадени отдавна, свободни места няма. Организаторите „BG Sound Stage“ настояват за отговор ще се проведат ли концертите в настоящата ситуация и са изпратили официално писмо до министъра на културата Боил Банов. Защото официално няма разрешение, все още действа наредбата на здравния министър от 25 ноември, според която в културата могат да работят само театрите.

Миистър Банов даде тълкувание на наредбата пред „Площад Славейков“ още през ноември миналата година и според него оперите и филхармониите могат да работят. Така Софийската опера и Софийската филхармония продължават да развиват сценична дейност – при това го правят не само на собствените си сцени.

„В последната заповед на здравния министър № РД-01-52/26.01.2021 за освобождаване на мерките обаче концертите не се споменати. През целия трети локдаун държавните филхармонии, театрите, операта, балетът работят на 30 процента заетост. От 4.02.2021 г. се отвориха моловете, кината на 30% заетост и още много места, в които се събират повече хора“, пишат до министъра от „BG Sound Stage“ и отбелязват, че частният концертен сектор е забравен вече цяла година.

Промоутърите дават за пример Софийската филхармония, които получиха разрешение за концерта на тенора Хуан Диего Флорес в зала 1 на НДК през януари и макар тази сцена да е затворена за други музикални събития, смятат за логично също да изнесат концерт на това място.

„Очевидно е, че опасността от зараза с COVID-19 за публиката от държавните институции не може да е по-малка от тази на нашите концерти – се казва в писмото на „BG Sound Stage“. – В двата случая публиката е седяща и наблюдаваща един и същ тип сценично изкуство.”

Частният сектор е поставен в неравностойно положение спрямо държавните състави и институции, той продължава да бъде подценяван от ръководството на министерството, независимо че радва многохилядна публика с гостувания на световни изпълнители от всички музикални жанрове, заявяват от компанията. Докато съставите, субсидирани от държавата, се толерират и продължават да работят, то частният сектор в музикалната индустрия е под пълна забрана да работи, доведен е до фалити и закриване.

Министерство на културата все още не е дало отговор на писмото за Ара Маликян. От „BG Sound Stage“ настояват и за среща с Боил Банов, за да отстояват правото си на работа.

„Надяваме се, че важността чуждестранни изпълнители да имат достъп до българската сцена ще бъде оценена. Ние сме мотивирани и от това, че трябва да отговорим на верността на публиката си също с вярност – отбелязват организаторите. – Работили сме дълго време за отговаряне на нейните потребности и спечелване на нейното доверие. Затова преживяваме болезнено незаслужени  упреци, че не искаме да работим. И не на последно място ни мотивира фактът, че хората имат нужда и от култура, и от емоционален отдушник в това тревожно време.“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах