Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ара Маликян за своята цигулка: Аз съм само малка част от нейния живот

Пускат допълнителни билети за концерта на испанския виртуоз на 1 ноември в София

„Днес аз свиря на тази цигулка, но нейният живот е много по-дълъг от нашия, човешкия живот. Всяка цигулка принадлежи на стотици цигулари“, казва Ара Маликян. Снимка: „БГ Саунд Стейдж“ - Ара Маликян за своята цигулка: Аз съм само малка част от нейния живот

„Днес аз свиря на тази цигулка, но нейният живот е много по-дълъг от нашия, човешкия живот. Всяка цигулка принадлежи на стотици цигулари“, казва Ара Маликян. Снимка: „БГ Саунд Стейдж“

„Обожавам българската народна музика, тя е изключително сложна. Народната музика е едно от най-сложните и комплексни неща, а вашата е изумителна и вдъхновяваща. Една от мечтите ми е някой ден да свиря българска народна музика“, казва прочутият испански цигулар Ара Маликян в интервю няколко седмици преди концерта си в София.

Виртуозният музикант ще излезе за втори път пред столичната публика на 1 ноември в зала 1 на НДК. Концертът му е част от турнето, наречено „Невероятното пътешествие на една цигулка“. Поради големия интерес организаторите от „БГ Саунд Стейдж“ пускат допълнителни билети за събитието.

Маликян твърди, че той принадлежи на цигулката, а не тя на него:

„Днес аз свиря на тази цигулка, но нейният живот е много по-дълъг от нашия, човешкия живот. Всяка цигулка принадлежи на стотици цигулари. Аз съм само малка част от нейния живот“.

Цигулката на Ара е ценна не със своя произход и майстора си, стойността ѝ е емоционална за изпълнителя, тъй като спасява живота на неговия дядо, който бяга през 1915 г. от арменския геноцид и се спасява в Ливан.

Хванал инструмента в ръце още тригодишен, Ара получава първите си музикални уроци от своя баща – любител цигулар. Години след това става концерт-майстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид и продава 100 000 копия на своята версия на „Годишните времена“ на Вивалди.

„Цигулката е може би най-близкият до сърцето звук. Гласът на струните е много близък до ритъма на сърцето. А начинът, по който звучи цигулката, е много подобен на плача“, смята музикантът.

Ливанец по рождение, с арменска кръв и испанско местожителство, космополитът Ара Маликян пътува и се вдъхновява от музиката на различни народи, стилове и епохи. Преплита класиката с рока, фламенкото с арабски, арменски и руски народни ритми. Непрекъснато открива и експериментира – на 1 ноември може би ще го чуем да импровизира с българския фолклор. Каквото и да изпълнява, стилът му е впечатляващ.

„Разбира се, все още свиря Бах, Моцарт, Паганини. Но намерих музика, за която не бях чувал преди и в която искрено се влюбих. Това разширява кръгозора ми. Щастлив съм, че днес, на 50-годишна възраст, всеки ден уча нови неща, нови начини да свиря, нови начини на разбиране, на мислене. Невероятно е!“, казва Ара.

По думите му, изкуството е единственият начин да се разбираме, да можем да се чуваме и да приемем различията си.

Билети се продават в системата на Eventim и на касите на НДК на цени от 40 до 100 лв.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg