POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Арабите си вдигат Лувър. Истински, срещу $1,3 млрд.

Намира се в Персийския залив, посетителите ще пристигат с лодки

Проникващата през остъкления покрив светлина на Арабския Лувър се отразява в стените от вътрешните басейни с изкуствени вълнички. - Арабите си вдигат Лувър. Истински, срещу $1,3 млрд.

Проникващата през остъкления покрив светлина на Арабския Лувър се отразява в стените от вътрешните басейни с изкуствени вълнички.

Наричаме празния мегамузей в центъра на София БГ Лувър, но официално той никога не може да бъде наричан така. Не защото не можем да направим филиал на френския Лувър у нас. Оказва се, че това е напълно възможно. Но не можем да получим марката Лувър, не ни е по джоба, тя струва повече, отколкото вероятно струват всичките ни съкровища накуп. Откъде сме разбрали това – малко по на юг и по на изток, са купили марката, защото могат да си го позволят. 

Благодарение на петродоларите Обединените Арабски Емирства си имат почти всичко, скоро ще се сдобият и с клон на Лувъра. Той се изгражда на Острова на щастието (на арабски – о-в Саадият) в Персийския залив край Абу Даби. Музеят ще отвори врати през 2015 г., а строежът му ще струва между 83 и 108 млн. евро. Отделно Абу Даби ще плати на Франция 525 млн. долара за правото да използва името Лувър, плюс още 747 млн. долара за изложби под наем, специални експозиции и мениджърски ноу-хау. Общо – над 1,3 млрд. долара!

Арабският Лувър ще бъде перлата в короната на Острова на щастието – новият културен район на Абу Даби. Проектиран като „музеен град“, той ще заема площ от 58 000 кв. м. Под куполообразния му покрив, създаващ едновременно усещане за простор и уют, ще се помещават десетки изложбени зали. Комплексът е шедьовър на архитектурата и съвременните технологии. Решетъчната структура на покрива е проектирана да охлажда пасивно залите, като по този начин ще бъде използвана съвсем малко енергия за климатизация в изпепеляващата жега на Арабския полуостров. Две от нивата на музея ще бъдат изцяло под морското равнище.

Арабският Лувър е разположен на самия бряг на Острова на щастието.

Арабският Лувър е разположен на самия бряг на Острова на щастието.

Новият Лувър е разположен на северозападната брегова линия на Острова на щастието. Близката връзка с морето е повлияла силно архитектурата му, създадена от носителя на наградата „Притцкер“ Жан Нувел. Сложните форми на сградата се оказали предизвикателство за строителните инженери, които трябвало да измислят и приложат на практика най-различни иновативни решения за защита, както от природните стихии, така и терористи или крадци.

Специалистите от конструкторското бюро BuroHappold разгледали най-различни концепции, с които да интегрират елемента вода в основите на сградата. В крайна сметка проектирали няколко вътрешни басейна с изкуствени вълни, които да отразяват проникващата през остъкления покрив слънчева светлина към стените, създавайки грижливо моделирани подвижни шарки.

Посетителите ще пристигат в новия Лувър с лодки. Кейовете, на които ще акостират, също са неделима част от дизайна на музея. Тяхната цел е да пресъздават релаксиращото усещане за реене по водата, без при това да компрометират сигурността на посетителите или на сградата. Кейовете ще изпълняват както функцията на вълноломи, така и на електроцентрали, които ще генерират енергия от движението на вълните.

Посетителите на музея ще пристигат с лодки, а кейовете са едновременно вълноломи и електроцентрали.

Посетителите на музея ще пристигат с лодки, а кейовете са едновременно вълноломи и електроцентрали.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg