Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Арагорн срещу неофашистите

Виго Мортенсен заклейми използването на негова снимка от „Властелинът на пръстените“ от ултранационалистическа партия

Публикуването на писмото на Виго Мортенсен вече доведе до сериозен отзвук онлайн – името на актьора и героя му във „Властелинът“ масово се използват в Туитър. - Арагорн срещу неофашистите

Публикуването на писмото на Виго Мортенсен вече доведе до сериозен отзвук онлайн – името на актьора и героя му във „Властелинът“ масово се използват в Туитър.

Актьорът Виго Мортенсен осъди крайнодясната испанска партия „Вокс“, след като тя публикува в „Туитър“ колаж с участието на артиста като Арагорн в сагата „Властелинът на пръстените“, предава Би Би Си.

Картинката, споделена през април на официалния профил на партията в социалната мрежа, показва Арагорн, който се готви за битка срещу обединените орди на, явно, враговете на „Вокс“, сред които са медиите, каталунските сепаратисти и малки призрачета, които носят знамето на дъгата, обичайно използвано от ЛГБТ-активистите.

„Нека битката започне“, пишат от партията.

В писмо до редакцията на испанския вестник „Ел Паис“, публикувано във вторник, Мортенсен нарича употребата на кадъра от „Вокс“ „абсурд“.

„Абсурд е не само, че аз, актьорът, който влиза в тази роля за [режисьора на „Властелинът на пръстените“] Питър Джаксън, и човек, ангажиран с богатото разнообразие на култури и езици, съществуващи в Испания и по света, се свързва с ултранационалистическа и неофашистка политическа партия – пише Мортенсен. – Още по-смехотворно е да се използва образът на Арагорн, държавник полиглот, застъпник на знанието и приобщаването на разнообразните раси, обичаи и езици на Средната земя, за легитимиране на антиимигранстска, антифеминистка и ислямофобска политическа група. Трябва да сме внимателни и проактивни, като Арагорн в сагата на Толкин.“

Публикуването на писмото вече доведе до сериозен отзвук онлайн – името на актьора и героя му във „Властелинът“ масово се използват в Туитър. Много от коментиращите подкрепят позицията на Мортенсен, но има и такива, които насочват вниманието към електоралния успех на „Вокс“ като доказателство за популистките им обръщения.

Партията спечели 24 депутатски места на изборите през април с обещания да „направи Испания велика отново“. Партията е против мултикултурализма, неограничената миграция и явление, което нарича „радикален феминизъм“. „Вокс“ отричат етикета „крайнодесни“, но политиките им по отношение на имиграцията и исляма ги поставят в „отбора“ на други крайнодесни и популистки формации в Европа.

Успехът на партията маркира първия път от почти 40 години, когато националистическа фракция получава депутатски кресла в Испания.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС