Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Арагорн срещу неофашистите

Виго Мортенсен заклейми използването на негова снимка от „Властелинът на пръстените“ от ултранационалистическа партия

Публикуването на писмото на Виго Мортенсен вече доведе до сериозен отзвук онлайн – името на актьора и героя му във „Властелинът“ масово се използват в Туитър. - Арагорн срещу неофашистите

Публикуването на писмото на Виго Мортенсен вече доведе до сериозен отзвук онлайн – името на актьора и героя му във „Властелинът“ масово се използват в Туитър.

Актьорът Виго Мортенсен осъди крайнодясната испанска партия „Вокс“, след като тя публикува в „Туитър“ колаж с участието на артиста като Арагорн в сагата „Властелинът на пръстените“, предава Би Би Си.

Картинката, споделена през април на официалния профил на партията в социалната мрежа, показва Арагорн, който се готви за битка срещу обединените орди на, явно, враговете на „Вокс“, сред които са медиите, каталунските сепаратисти и малки призрачета, които носят знамето на дъгата, обичайно използвано от ЛГБТ-активистите.

„Нека битката започне“, пишат от партията.

Америка за България

В писмо до редакцията на испанския вестник „Ел Паис“, публикувано във вторник, Мортенсен нарича употребата на кадъра от „Вокс“ „абсурд“.

„Абсурд е не само, че аз, актьорът, който влиза в тази роля за [режисьора на „Властелинът на пръстените“] Питър Джаксън, и човек, ангажиран с богатото разнообразие на култури и езици, съществуващи в Испания и по света, се свързва с ултранационалистическа и неофашистка политическа партия – пише Мортенсен. – Още по-смехотворно е да се използва образът на Арагорн, държавник полиглот, застъпник на знанието и приобщаването на разнообразните раси, обичаи и езици на Средната земя, за легитимиране на антиимигранстска, антифеминистка и ислямофобска политическа група. Трябва да сме внимателни и проактивни, като Арагорн в сагата на Толкин.“

Публикуването на писмото вече доведе до сериозен отзвук онлайн – името на актьора и героя му във „Властелинът“ масово се използват в Туитър. Много от коментиращите подкрепят позицията на Мортенсен, но има и такива, които насочват вниманието към електоралния успех на „Вокс“ като доказателство за популистките им обръщения.

Партията спечели 24 депутатски места на изборите през април с обещания да „направи Испания велика отново“. Партията е против мултикултурализма, неограничената миграция и явление, което нарича „радикален феминизъм“. „Вокс“ отричат етикета „крайнодесни“, но политиките им по отношение на имиграцията и исляма ги поставят в „отбора“ на други крайнодесни и популистки формации в Европа.

Успехът на партията маркира първия път от почти 40 години, когато националистическа фракция получава депутатски кресла в Испания.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах