Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Арест и съд в Русия за споделяне на чужда публикация с изображение на Ралф Файнс

Опозиционен депутат ще бъде съден по закон, който забранява „демонстрация на нацистки символи“

Ралф Файнс в образа на нацисткия лейтенант Амон Гет в сцена от филма „Списъкът на Шиндлер“ на Стивън Спилбърг - Арест и съд в Русия за споделяне на чужда публикация с изображение на Ралф Файнс

Ралф Файнс в образа на нацисткия лейтенант Амон Гет в сцена от филма „Списъкът на Шиндлер“ на Стивън Спилбърг

Таганският районен съд в Москва разглежда дело за „демонстрация на нацистка символика“ срещу депутата от опозиционната партия „Яблоко“ Василий Дикарьов, съобщиха от партията му. Обвинението срещу него е, че през 2014 г. е споделил в социалната мрежа „ВКонтакте“ пост на човек, който години по-късно е сменил аватара си със снимка на актьора Ралф Файнс в кадър от филма „Списъкът на Шиндлер“ в ролята му на садистичния СС унтерщурмфюрер Амон Гет. Постът е рецензия на филма „Соларис“ на Андрей Тарковски.

Не е ясно кога снимката на чуждия аватар е била сменена, но обвинението срещу Дикарьов е повдигнато през септември 2022 г., 8 години след споделянето на чуждата публикация, по закона, който забранява „демонстрация на нацистки символи“ в публичното пространство.
Съдът е глобил депутата, но е върнал наказателното дело в полицията за изясняване на детайли, най-вече времето и мястото на правонарушение.

Въпреки това Дикарьов остава в ареста до изясняване на обстоятелствата. Той е и единствен родител на детето си. Депутатът възнамерява да обжалва поведението на руските власти пред Съвета по правата на човека към ООН.

Василий Дикарьов е свързан и с България. През 2015 г. съпругата му скочи от прозореца на квартирата си в Бургас заедно с петгодишната им дъщеря Алиса, която оцеля след падането.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах