СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Арест на театрална директорка по делото „Серебренников“

София Апфелбаум ще бъде обвинена, че е помогнала да се източат 214 милиона рубли от руската държава

София Апфелбаум по време на изслушването си пред съда на 27 октомври. Снимка: EПА/БГНЕС - Арест на театрална директорка по делото „Серебренников“

София Апфелбаум по време на изслушването си пред съда на 27 октомври. Снимка: EПА/БГНЕС

Директорката на московски театър е поставена под домашен арест във връзка с политически натоварено дело за измама, в което е въвлечен и прочутият руски режисьор Кирил Серебренников, предава радио „Свободна Европа“.

С решение от 27 октомври Басманският окръжен съд в Москва постановява мярката на София Апфелбаум, ръководител на Руския академичен младежки театър, която няма да може да напуска дома си до 2 декември.

Освен че ще стои затворена вкъщи, Апфелбаум не може да ползва интернет и да общува с когото и да е, извън близките си роднини.

Решението на съда идва ден след като властите съобщиха, че театралката е задържана като заподозрян в продължаващо разследване за измама. Във връзка с него Кирил Серебренников вече бе обвинен и също е под домашен арест.

Апфелбаум е подпомогнала драматическият колектив на Серебренников, „Седмо студио“, да придобие 214 милиона рубли държавно финансиране, като е предоставял фалшифицирани документи, се казва в официално становище на прокуратурата. Предстои на София Апфелбаум да бъде повдигнато обвинение за „измама, извършена от организирана престъпна група“.

Разследващите твърдят още, че жената е помогнала да се приготвят фалшиви отчети за разходите на колектива в периода 2011-2014, когато е работила в Министерството на културата.

Сагата „Серебренников“

Кирил Серебренников бе арестуван показно, по време на снимки на документален филм за съветската попзвезда Виктор Цой в Санкт Петербург, през август и по-късно обвинен в злоупотреба с държавни средства в размер на 68 млн. рубли.

Той е прочут с работата си на сцената и екрана. Директор е на Център „Гогол“ – прогресивен, експериментален театър, посещаван от либерални московчани. Театърът е известен със съвременни продукции, които третират политически и сексуални теми – рядкост на сцената в Москва.

Серебренников бе задържан за пръв път от следователите през май и разпитан като свидетел по дело за измама именно в „Гогол“ – за изразходване на средства, дадени за спектакъла „Сън в лятна нощ“, който не бил игран. За да докаже, че това не е истина, екипът даде на следователите рецензии за спектакъла, излезли в медиите – но те не бяха приети като доказателствен материал.

Това предизвика реакции в негова подкрепа от театрали в Москва и коментари, че атаката е политическа. Но случая не приключи там – колеги на Серебренников бяха задържани и според руските медии някои от тях са дали показания срещу него.

Вижте още: АРТИСТИ ПОД ПРИЦЕЛА НА КРЕМЪЛ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90