Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Арестуваха художник за инсталация във вид на гигантска фекалия в Санкт Петербург

За произведението му на Марсово поле го грозят 5 години затвор

Авторът и неговото произведение. Снимка: Иван Волков/Фейсбук
 - Арестуваха художник за инсталация във вид на гигантска фекалия в Санкт Петербург

Авторът и неговото произведение. Снимка: Иван Волков/Фейсбук

Иван Волков, създал гигантска инсталация от сняг във формата на фекалия в жълта локва, днес е бил арестуван за поругаване над мъртвите, съобщи Телеграм-каналът за изкуство ArtsWanted Advisors Limited, поддържан от приятелката на Волков Мария Крючкова. Художникът е бил свален от влак и отведен в изолатор в Централното управление на полицията в Санкт Петербург.

Според правоохранителните органи Волков „умишлено, цинично, безнравствено, от хулигански подбуди, пренебрегвайки общоприетите правила и норми на поведение, установени в обществото, е поставил арт обект от сняг във вид на гигантски фекалии в локва със жълт цвят, като по този начин с действията си е осквернил място, където се погребват мъртъвци“. Грози го ефективна присъда от 5 години според руското законодателство.

Инсталацията, която е дълга около 5 метра, не е първата подобна изява на Волков. В своя Инстаграм авторът редовно публикува свои творби от сняг, често експлоатиращи хорър теми и отходни обекти.

Друг творчески порив на художника. Снимка: Иван Волков/Фейсбук

За изработката на фекалията на Марсово поле Волков е използвал оцветители за храна. Работил е върху творбата си в продължение на четири часа.

„Вдъхнови ме творчеството на петербургските художници“, казва той в своя Инстаграм.

Марсово поле е площад в центъра на Санкт Петербург. Там са погребани петроградските работници, загинали по време на Ярославското въстание срещу болшевиките през 1918 г. В началото на XXI век Марсово поле се превръща в едно от местата, където се провеждат протестни акции – за защита на политзатворници, за честни избори, против корупцията и т. н. Този статус на площада като „място за колективно обсъждане на обществено значими въпроси и изразяване на обществените настроения на гражданите“ е бил узаконен през 2012 г. Пет години по-късно, през 2017 г., там е проведен огромен митинг, в който взимат участие над 10 хиляди души, и по време на който властите арестуват 658 граждани, включително журналисти и депутати. Същата година статусът на площада е отнет.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах