VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Арестуваха за кратко „Пуси Райът” в Швейцария

Задържани за рисуване на антивоенни графити

Графитът, заради който са арестувани момичетата. Снимка: Александър
Чепарухин, продуцент на „Пуси Райът“
 - Арестуваха за кратко „Пуси Райът” в Швейцария

Графитът, заради който са арестувани момичетата. Снимка: Александър Чепарухин, продуцент на „Пуси Райът“

В Швейцария задържаха участничките в групата „Пуси Райът“ Мария Альохина, Люси Щейн и Тасо Плетнер за рисуване на антивоенни графити, разказа продуцентът на групата Александър Чепарухин пред „Медиазона“.

„Отведоха ги с белезници. Полицаят каза, че могат да ги изселят от Швейцария. Имам снимки, но ми снимаха паспорта и ме предупредиха, че ако ги публикувам в социалните мрежи, ще нося отговорност – тук полицаите не може да бъдат снимани“, обяснява Чепарухин.

Няколко часа по-късно момичетата са били пуснати от ареста. Полицията ги е откарала със служебна кола до хотела им.

Миналата седмица посолството на Руската федерация в Швейцария заяви, че проявите на „Пуси Райът“ са подсъдими според Наказателния кодекс на Швейцария.

„На швейцарските журналисти, които бързат да отразяват тези, с извинение, прояви, вероятно им е известно, че едната от участничките в групата е избягала от домашен арест в Москва, а сега се разхожда из Европа, където дава интервюта с обилна критика на руското ръководство“, се казва в изявлението на посолството.

От институцията твърдят, че по време на сценичните изяви на „Пуси Райът“ се случват „непристойни действия, съдържащи оскърбления към Русия и нейното ръководство“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg