Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Арестуваха заподозрян за кражба на картини на Ван Гог и Франс Халс

Нидерландската полиция продължава издирването на двете произведения

Ван Гог, „Градината на енорийския свещеник в Нюнен през пролетта на 1844 г.“ - Арестуваха заподозрян за кражба на картини на Ван Гог и Франс Халс

Ван Гог, „Градината на енорийския свещеник в Нюнен през пролетта на 1844 г.“

Полицията в Нидерландия арестува 58-годишен мъж по подозрения за кражба на една картина на Ван Гог и една на Франс Халс, оценени общо на около 21 млн. евро. Платната са изчезнали миналата година по време на нощен обир в холандски музей и въпреки щателния обиск на дома на арестувания, все още не са намерени, посочва „Гардиън“.

Мъжът, който остава неназован, е задържан в дома си в Баарн за кражбата на „Пролетна градина“ на Ван Гог и „Две смеещи се момчета“ на Халс. Произведението на Ван Гог е оценено на над 5,8 млн. евро, а на Халс според специалисти би се продало на търг за поне 15,5 млн. евро.

Картината на Ван Гог изчезва в ранните часове на 30 март миналата година от музея „Сингър Ларен“ в близост до Амстердам. Крадецът се е възползвал от затворената заради Ковид-19 институция. Картината е била в музея като заемка от Гронингския музей по случай 167-годишнината от рождението на художника. На пресконференция по случая през 2020 г. директорът на „Сингър Ларен“ Ян Рудолф де Лорм заяви, че е „изключително гневен“.

Вижте още: КАРТИНА НА ВАН ГОГ ОТКРАДНАТА ОТ НИДЕРЛАНДСКИ МУЗЕЙ

След разследване на полицията става ясно, че крадецът е пристигнал на мотор, разбил е стъклената входна врата на сградата, откраднал е картината на Ван Гог и си е тръгнал с платното под мишница.

Два месеца по-късно Артър Бранд, популярен арт детектив, получава две снимки, доказващи състоянието на произведението. В долния край на платното той забелязва драскотина, която явно се е появила по време на кражбата.

„Пролетна градина“ е рисувана в първите години от творчеството на Ван Гог, още преди холандският майстор да приеме постимпресиознизма като изразно средство.

„Две смеещи се момчета“ на Халс изчезват няколко месеца по-късно, през август 2020 г., от музея „Hofje van Mevrouw van Aerden“ в Лердам. Крадецът този път е използвал задния вход на сградата, активирайки алармената система, но докато полицията пристигнала в 3,30 ч., престъпникът вече бил изчезнал.

Франс Халс, „Две смеещи се момчета“. Репродукция: Уикипедия

Картината става обект на похищение за пореден път – крадена е през 1988-а и през 2011 г. Първият път е открита 3 години по-късно, втория – след 6 месеца.

„Този арест е важна стъпка за разследването – казват от холандската полиция в изявление. – Двете картини не бяха открити при ареста, издирването им продължава.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg