Арестуваха заподозрян за кражба на картини на Ван Гог и Франс Халс

Нидерландската полиция продължава издирването на двете произведения

Ван Гог, „Градината на енорийския свещеник в Нюнен през пролетта на 1844 г.“ - Арестуваха заподозрян за кражба на картини на Ван Гог и Франс Халс

Ван Гог, „Градината на енорийския свещеник в Нюнен през пролетта на 1844 г.“

Полицията в Нидерландия арестува 58-годишен мъж по подозрения за кражба на една картина на Ван Гог и една на Франс Халс, оценени общо на около 21 млн. евро. Платната са изчезнали миналата година по време на нощен обир в холандски музей и въпреки щателния обиск на дома на арестувания, все още не са намерени, посочва „Гардиън“.

Мъжът, който остава неназован, е задържан в дома си в Баарн за кражбата на „Пролетна градина“ на Ван Гог и „Две смеещи се момчета“ на Халс. Произведението на Ван Гог е оценено на над 5,8 млн. евро, а на Халс според специалисти би се продало на търг за поне 15,5 млн. евро.

Картината на Ван Гог изчезва в ранните часове на 30 март миналата година от музея „Сингър Ларен“ в близост до Амстердам. Крадецът се е възползвал от затворената заради Ковид-19 институция. Картината е била в музея като заемка от Гронингския музей по случай 167-годишнината от рождението на художника. На пресконференция по случая през 2020 г. директорът на „Сингър Ларен“ Ян Рудолф де Лорм заяви, че е „изключително гневен“.

Вижте още: КАРТИНА НА ВАН ГОГ ОТКРАДНАТА ОТ НИДЕРЛАНДСКИ МУЗЕЙ

След разследване на полицията става ясно, че крадецът е пристигнал на мотор, разбил е стъклената входна врата на сградата, откраднал е картината на Ван Гог и си е тръгнал с платното под мишница.

Два месеца по-късно Артър Бранд, популярен арт детектив, получава две снимки, доказващи състоянието на произведението. В долния край на платното той забелязва драскотина, която явно се е появила по време на кражбата.

„Пролетна градина“ е рисувана в първите години от творчеството на Ван Гог, още преди холандският майстор да приеме постимпресиознизма като изразно средство.

„Две смеещи се момчета“ на Халс изчезват няколко месеца по-късно, през август 2020 г., от музея „Hofje van Mevrouw van Aerden“ в Лердам. Крадецът този път е използвал задния вход на сградата, активирайки алармената система, но докато полицията пристигнала в 3,30 ч., престъпникът вече бил изчезнал.

Франс Халс, „Две смеещи се момчета“. Репродукция: Уикипедия

Картината става обект на похищение за пореден път – крадена е през 1988-а и през 2011 г. Първият път е открита 3 години по-късно, втория – след 6 месеца.

„Този арест е важна стъпка за разследването – казват от холандската полиция в изявление. – Двете картини не бяха открити при ареста, издирването им продължава.“

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах