Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Арестуван, Серебренников режисира опера в Цюрих

Забранен му е достъп до интернет, затова поставя дистанционно, общувайки с трупата чрез флашки

На поклоните на финала на оперния спектакъл солистите носят фланелки „Свобода за Серебренников“. Снимка: Стопкадър - Арестуван, Серебренников режисира опера в Цюрих

На поклоните на финала на оперния спектакъл солистите носят фланелки „Свобода за Серебренников“. Снимка: Стопкадър

С успех премина премиерата на оперен спектакъл, поставена от руски режисьор в Цюрих. Нищо необичайно няма в тази номина, стига режисьорът да не се се казва Кирил Серебренников. Операта „Cosi fan tutte“ („Така правят всички“) на Моцарт той постави, докато е под домашен арест, който продължава вече повече от година.

Съдебният процес по делото „Седмо студио“ трябва да започне на 7 ноември, а Серебренников все още не може да напуска дома си и е много ограничен в контактите си. Швейцарската публика, като цяло, е разглезена с качествена опера и балет, но този път хората в залата са аплодирали особено дълго, съобщава кореспондент на руската телевизия „Дождь“ от Цюрих.

Флашки с информация са пътували около четиридесет пъти от Москва до Цюрих и обратно, така че публиката на местната опера да може да се наслади на неделната премиера на Серебренников. И всеки път без режисьора. Той е гледал към зрителите от тениските на актьорите. Серебренников е успял да свърши част от работата, преди да бъде арестуван и това всъщност е спасило постановката.

„В процеса на работата аз записвах за Кирил Семьонович всички негови желания, режисьорски бележки, т.е. записах всяка сцена, движението на всеки актьор и на сцената, и в нотната партитура. Написах всички бележки за предварителния процес на работа още през август“, обяснява Даниил Орлов, музикалния асистент на Серебренников.

КОНЦЕРТ НА ОРКЕСТЪРА НА КИТАРИСТИТЕ НА БАРСЕЛОНА

Даниил Орлов обяснява, че комуникацията с режисьора по време на репетициите е ставала чрез размяна на флашки. Снимка: Стопкадър

Повече от година Серебренников е под домашен арест и няма право на достъп до интернет и телефон, но му е разрешено да използва компютър. Затова процесът на работа бил такъв: репетициите в Цюрих са записвани на видео, качвано на флашка, която адвокат му доставял. А след това отнасял обратно флашката с видеото, заедно с коментарите и нанесените режисьорски бележки.

Операта на Моцарт „Така правят всички“ е поставяна повече от 300 пъти, откакто е композирана. Това е комедия за съпрузи, които уличават в измяна своите невести. Но в постановката на Серебренников жените не мамят повече от мъжете. Неговата „Così fan tutte“ е за феминизма. На финала всички се помиряват — на стената в думата tutte буквата „е“ се променя на „i“ и така фразата „Так правят всички жени“ се превръща в „Така правят всички“.

„Гледал съм много постановки на „Così fan tutte“ в Лайнбург, в Залцбург, тук, в Цюрих, познавам операта много добре. Новата интерпретация е много свежа, хареса ми“, споделя зрителят Тоби Илейн-Джи, цитиран от „Дождь“.

Това е вече шестата постановка на Серебренников, реализирана, така да се каже дистанционно. Операта „Хензел и Гретел“ в Щутгарт, балетът „Нуреев“ в Болшой театър, „Идиоти“ и „Малки трагедии“ в „Гогол-център“, а в киното — „Лято“. Неговите филми и постановки сега е трудно да се възприемат извън контекста на делото „Седмо студио“. Но това не плаши поръчителите.

„Ние подкрепяме този творец, вярваме, че обвиненията са прикритие за нещо друго, защото е невинен. Няма да ставаме съучастници в убийството на неговото изкуство“, заяви Андреас Хомоки, директор на операта в Цюрих.

Зрителите на спектаклите на Серебренников също не отиват просто на опера, а изразяват своя протест. Миналата седмица той бе номиниран за три награди „Златна маска“.