POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Арестуван украински режисьор в журито на София филм фест. Все още е в затвора

Досието Петров открива форума на 5 март

Христо Шопов и Михаил Билалов в кадър от филма "Досието Петров", който ще открие фестивала "София филм фест" на 5 март. - Арестуван украински режисьор в журито на София филм фест. Все още е в затвора

Христо Шопов и Михаил Билалов в кадър от филма "Досието Петров", който ще открие фестивала "София филм фест" на 5 март.

Новият български филм „Досието Петров“ ще открие 19-ото издание на „София филм фест“ на 5 март в зала 1 на НДК. Това е дебютът в игралното кино на живеещия във Франция режисьор Георги Балабанов. Сценарият на лентата е на Жан-Клод Кариер, в ролите влизат Михаил Билалов, Христо Шопов, Цветана Манева, Ани Пападопулу, Радина Кърджилова, Деян Донков и др. Финалът на международната програма ще бъде поставен на 15 март отново в зала 1 с шедьовъра на руснака Андрей Звягинцев „Левиатан”, номиниран за Оскар за най-добър чуждоезичен филм.

Програмата на „София филм фест“ съдържа над 200 игрални, документални и късометражни филми. Селектираните творби са групирани в традиционните рубрики – Международен конкурс за първи и втори филм, Големите награди, Киното днес – Големите майстори, Киното утре – Големите надежди, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Конкурс за български късометражен филм за наградата Jameson и други.

Програмата на "София филм фест" съдържа над 200 игрални, документални и късометражни филми. Снимки: Румен Добрев

Програмата на „София филм фест“ съдържа над 200 игрални, документални и късометражни филми. Снимки: Румен Добрев и Архив

Голямата награда

В Международния конкурс за тринайсти път ще бъде присъдена Голямата награда за най-добър филм, за първи или втори игрален филм на режисьори от цял свят.

Вижте претендентите за приза:

„Без граници” (Borderless) – Иран, режисьор Амирхосеин Асгари

„Вълк” (Theeb) – ОАЕ-Катар-Йордания-Великобритания, режисьор Нажи Абу Нуоар

„Г-н Каплан” (Mr. Kaplan) – Испания-Уругвай-Германия, режисьор Алваро Брехнер

„Денят на Патрик” (Patric’s Day) – Ирландия, режисьор Тери МакМахон

„Живот на кредит” (Line of Credit) – Грузия-Франция-Япония, режисьор Саломе Алекси

„Илда” (Hilda) – Мексико, режисьор Андрес Кларионд Ранхел

„Млади сме, силни сме” (We Are Young, We Are Strong) – Германия, режисьор Бурхан Курбани

„Ничие дете” (No One’s Child) – Сърбия-Хърватия, режисьор Вук Ршумович

„По необясними причини” (For Some Inexplicable Reasons) – Унгария, режисьор Габор Рейз

„Тихият час” (The Quiet Hour) – Великобритания-Ирландия, режисьр Стефани Жоалан

„Прелюбодеяние” на Явор Веселинов

„Урок” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов

Жури

Основните награди на фестивала ще бъдат определени от международно жури, чийто председател е българският режисьор Стефан Командарев, а колеги в оценяването на 12-те филма от конкурсната програма и 12-те кандидати за Наградата Jameson ще бъдат зам.-директорът на МФФ Бусан и директор на Азиатския Филмов пазар Джей Джеон (Южна Корея), турската продуцентка Зейнеп Атакан („Зимен сън”, „Имало едно време в Анадола” на Нури Билге Джейлан), Леван Когуашвили (Грузия, миналогодишният победител на СФФ със „Срещи на сляпо”) и директорът на кинофестивала в Рио де Жанейро Илда Сантяго (Бразилия). Почетен член на журито е украинският режисьор Олег Сенцов, който бе арестуван през май 2014 г. от федералните служби за сигурност на Руската федерация и все още е в затвор в Москва по обвинение в подкрепа на протестите на Майдана в Киев и заради декларираната му позиция срещу анексирането на Крим от Русия. „София филм фест“ се присъединява към протеста на международната филмова общност, иницииран от Европейската филмова академия, и към фестивали като Мотовун, Венеция, Сан Себастиан и Варшава, които също обявиха Сенцов за почетен член на международното жури.

Олег Сенцов е все още в затвора.

Олег Сенцов бе арестуван през май 2014 г. от федералните служби за сигурност на Руската федерация и все още е в затвор в Москва по обвинение в подкрепа на протестите на Майдана в Киев.

Актьорът Иван Иванов ще получи Наградата на София на Столична община и ще представи лично филма, който го превърна в звезда – „Всичко е любов” (1979) на Борислав Шаралиев. Наградата на София ще бъде връчена на още един актьор – италианската легенда Франко Неро, който ще покаже на фестивала една от класиките в жанра спагети уестърн – „Джанго” (1966, реж. Серджо Корбучи), както и най-новия филм с негово участие – „Децата на Маам” на Паоло Консорти.

Най-добър балкански филм

Наградата за най-добър балкански филм ще бъде определена от тричленно жури в състав: грузинската режисьорка Нана Джорджадзе, програмният директор на МФФ Кинотавър Ситора Алиева (Русия) и директорът на МФФ Тофифест Кафка Яворска (Полша). В състезанието ще участват 11 заглавия сред които 2 румънски в копродукция с България – „Аферим!” на Раду Жуде (носител на „Сребърна мечка” от Берлинале 2015) и „Защо аз?” на Тудор Джурджу, „Травелатор” на Душан Милич, „Паметник за Майкъл Джаксън“ на Дарко Лунгулов, два турски филма – „Сивас” на Каан Мюждеджъ и „Следвай гласа ми” на Хюсеин Карабей, един хърватски – „Такъв е редът” на Огньен Свиличич, един босненски – „Островът на любовта” на Ясмила Збанич, албански – „Бота” на Ирис Елези и Томас Логореци и гръцки филм – „Ксения” на Панос Х. Кутрас. Българският участник е филмът „Омбре“ на покойния Захари Паунов.

Програмата на фестивала днес бе представена официално в присъствието на зам.-министъра на културата Боил Банов (вторият отляво надясно), зам.-кмета Тодор Чобанов, директора на НДК Мирослав Боршош, директора на Националния филмов центъра Георги Чолаков, директора на фестивала Стефан Китанов и др.

Програмата на фестивала днес бе представена официално в присъствието на зам.-министъра на културата Боил Банов (вторият отляво надясно), зам.-кмета Тодор Чобанов, директора на НДК Мирослав Боршош, директора на Националния филмов центъра Георги Чолаков, директора на фестивала Стефан Китанов и др.

Дебюти, шедьоври, гости

Неколцина утвърдени европейски творци ще гостуват на кинофорума в София. Сред тях е Тери Джоунс (Великобритания), който ще представи в София култови заглавия на „Монти Пайтън” – от „Свещеният Граал” до „Монти Пайтън Live (предимно) – Един падна, петима остават”. Корнел Мундруцо (Унгария) очакваме с най-новия си филм „Белият бог”, носител на Наградата в секцията „Особен поглед” от Кан 2014, балканската легенда Данис Танович ще ни покаже последната си киноистория „Тигри”, която ще ни пренесе в Индия, а Вера Глаголева (Русия) ще представи „Две жени” по пиесата на Иван Тургенев „Месец на село”. Световна премиера на фестивала ще има италианският филм „Децата на Маам”, в присъствието на режисьора Паоло Консорти, актьорите Лука Линело и Франко Неро и продуцента Джузепе Лепоре.

Дебютът на украинския режисьор и сценарист Мирослав Слабошпицки „Племето” (Голямата награда от Седмицата на критиката в Кан 2014) е сред акцентите в програмата на фестивала, както и „Чудесата” на Аличе Рорвахер, носител на Голямата награда на журито в Кан  2014.

6

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов (отляво надясно), директорът на НДК Мирослав Боршош и зам.-министърът на културата Боил Банов.

Най-новият шедьовър на един от майсторите на визуалното изкуство Вим Вендерс ще има гала премиера на форума със „Солта на земята” (негов партньор в режисурата е Жулиано Рибейро Салгадо), завладяващ филм-портрет на един от най-талантливите фотографи на всички времена – бразилецът Себастиао Салгадо.

Номинираният за чуждоезичен Оскар „Диви истории” на Дамиан Шифрон и притежателят на „Сребърна мечка” за режисура (поделена с „Аферим!”) „Тяло” на Малгожата Шумовска също са част от програмата на фестивала. Интересни за публиката ще бъдат фаворитът от Кан (с наградата на журито в „Особен поглед” – психодрамата „Форсмажор” на Рубен Йостлунд, един от най-добрите индийски филми за изминалата година – „Съд” на Чайтаня Тамхан (в рубриката „Калейдоскоп”), както и „Пако де Лусия: Пътуване” на Франсиско Санчес Варела, представен в извънконкурсната документална програма.

Палма, Мечка и Лъв

В рубриката „Големите награди” ще бъдат представени филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред тях са „Зимен сън” („Златна палма” – Кан 2014) на Нури Билге Джелайн, „Черен въглен, тънък лед” („Златна мечка” – Берлинале 2014) на Дяо Инан, „Гълъб, кацнал на клон, размишлява за битието” („Златен лъв” – Венеция 2014) на Рой Андершон и „Царевичен остров” („Кристален глобус” – Карлови Вари 2014) на Георги Овашвили.

Българско кино

Фестивалът ще представи повечето от българските игрални филми, завършени след март 2014-а. Сред заглавията, освен конкурсните „Прелюбодеяние” на Явор Веселинов и „Урок” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, както и участникът в балканския конкурс „Омбре” на Захари Паунов, са включени още „Досието Петров” на Георги Балабанов, „Буферна зона” (реж. Георги Дюлгеров), „Потъването на Созопол” (реж. Костадин Бонев) и „Събирач на трупове” (реж. Димитър Димитров) с първа прожекция пред публика.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90