Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Аслъ Ердоган – как една прочута писателка попадна зад решетките

Интелектуалци скандират пред затвора, където е държана, да бъде освободена - рискувайки също арест

Аслъ Ердоган е изтъкната защитничка на правата на кюрдското малцинство, обвинявано от властите в нелоялност към държавата. - Аслъ Ердоган – как една прочута писателка попадна зад решетките

Аслъ Ердоган е изтъкната защитничка на правата на кюрдското малцинство, обвинявано от властите в нелоялност към държавата.

Аслъ Ердоган. Това е турско име – на писателка и журналистка, арестувана заради остри статии по адрес на турската власт. На български обаче името й може да означава и друго – „наистина Ердоган“. И пак ще е вярно, защото Аслъ е сред десетки хилядите арестанти в лова на вещици на турския президент Реджеп Тайип Ердоган след провалилия се преврат срещу него.

Журналистката е арестувана на 17 август и срещу нея се води следствие заради критичните й към турските власти позиции, публикувани във вестниците „Йозгюр Гюндем“ и „Радикал“. Аслъ е изтъкната защитничка на правата на кюрдското малцинство, обвинявано от властите в нелоялност към държавата. Работила е в международната организация „Градове за бежанци“ в Краков, Полша. Нейният роман „Градът в ален плащ“ (1998) е преведен на английски и публикуван във Великобритания през 2007-а. Писателката е лауреат на наградата на „Литературхаус Цюрих“.

Арестът на Аслъ предизвика огромен отзвук и протести, макар това в момента да е рисковано занимание в Турция. Пред затвора, където е държана тя, всеки ден се събират писатели, колеги журналисти и интелектуалци, настоявайки за нейното освобождаване – искане за каквото отправиха и в открито писмо до държавния глава и турското правителство. Създадена е и петиция за освобождаването на турската писателка.

„Аслъ Ердоган, която беше противозаконно арестувана заради линковете и статиите си в ежедневника „Йозгюр Гюндем“, е една от най-значимите романистки в света – се посочва в откритото писмо до властта. – Единствената амбиция на Аслъ Ердоган е да живее в по-добро, по-демократично и цивилизовано общество в родната си страна, докато създава произведения, които прославят турската литература по света. Изискваме незабавното освобождение на Аслъ Ердоган.“

Вестник „Хюрриет“ съобщава, че преди дни се е наложило Аслъ да бъде отведена на лечение в болница, но не се уточняват какво е състоянието й, тъй като все още не й е позволена среща с адвоката й.

Задържането на писателката съвпада с последните новини за навлизане на турски въоръжени сили в Северна Сирия, където текат сражения между терористичната групировка ДАЕШ и кюрдски бойци. Според „Форин полиси“ не е изключено турските сили да атакуват именно кюрдите.

В същото време турски Кюрдистан е разтърсен от поредния терористичен акт – този път нанесъл множество човешки жертви по време на сватба. Представители на кюрдското малцинство и турските власти взаимно се обвиняват в толериране и предизвикване на тероризъм, докато авторитарният режим на президента Реджеп Ердоган засилва мерките си срещу интелектуалци и дъжавни служители, нарочвани за „предатели“ и „гюленисти“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg