Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Археологическият музей търси дарители за реставрацията на тракийско въоръжение

Със средствата ще бъде върнат блясъкът на позлатен нагръдник с бронзови люспи, зашити върху кожа

Тракийският нагръдник предстои да бъде реставриран. Снимка: Национален археологически музей - Археологическият музей търси дарители за реставрацията на тракийско въоръжение

Тракийският нагръдник предстои да бъде реставриран. Снимка: Национален археологически музей

Националният археологически музей към БАН разчита на дарения за реставрацията на части от тракийско въоръжение. Находките са позлатен нагръдник и въоръжение, открити при разкопки в Пейчова и Шивачева могила край Старосел.

Позлатеният нагръдник е единствен по рода си, съставен от кожена подложка и зашити върху нея бронзови „люспи“ с позлата. Останалите артефакти за реставрация – предпазно и нападателно въоръжение – са открити в двата гробни комплекса и имат изключителна научна ценност за изследването на тракийската древност.

Процесът по реставрация и консервация е изключително сложен заради комбинацията от различни по вид материали и изисква провеждане на редица изследвания и съставяне на подробен план за извършване на отделните операции, изтъкват от музея.

След края на технологичния процес реставрираните предмети ще бъдат показани в изложба.

Проектът се осъществява в партньорство с „Райфайзенбанк“, които организират дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“. Тя се провежда за 13-а година, от 2009 г. досега инициативата е подкрепила общо 283 каузи с над 3,5 млн. лв. Даренията може да се осъществяват през страницата на кампанията.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах