Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Археологическото откритие на годината

Изследователите на келтската гробница от Лаво, Франция, получават международна награда, наречена на името на куратора на Палмира, убит от ДАЕШ

Гробницата от Лаво датира от началото на V в. пр. Хр. Освен скелета на владетеля, намерен заедно с колесницата си, камерата съдържа и впечатляващ погребален инвентар, достоен за могъщ крал.  - Археологическото откритие на годината

Гробницата от Лаво датира от началото на V в. пр. Хр. Освен скелета на владетеля, намерен заедно с колесницата си, камерата съдържа и впечатляващ погребален инвентар, достоен за могъщ крал.

За най-значимо откритие в археологията за 2015/16 г. бе обявена келтската гробница в Лаво, Франция. Екипът, който я изследва, ще получи наградата на френския Национален институт за спасителни археологически изследвания на 19-та международна археологическа среща в Пестум, Сицилия, между 27 и 30 октомври. Международното отличие за археологическо откритие „Халед ал-Асад“ е наречена на ръководителя на разкопките в Палмира, Сирия, убит от ДАЕШ през август 2015. Призът се дава от Средиземноморския фонд за археология и туризъм.

Останалите открития, състезавали се за победата, са подводните находки от архипелага Фурни (Гърция), новооткритата праисторическата структура или подземният „хендж“ от Дърингтън Уолс (Великобритания), етруската гробница от Чита дела Пиеве (Италия) и гробовете от некропола в Халет ал-Джамаа (Израел).

Гробницата от Лаво датира от началото на V в. пр. Хр. Тя приютява останките на келтски, по-точно галски владетел, и се намира в областта Шампан, на 100 км от Париж. Гробницата представлява тумулус или кръгла могила с диаметър от 40 м, под която има погребална камера с площ от 14 кв. м – един от най-впечатляващите обекти от предримската Желязна епоха в Галия.

Освен скелета на владетеля, намерен заедно с колесницата си, камерата съдържа и впечатляващ погребален инвентар, достоен за могъщ крал. Сред най-важните находки е бронзов котел с диаметър от 1 м с четири дражки, украсен с лъвски глави и глава на божество, идентифицирано като гръцкия речен дух Ахелой, представен с рога, брада и бичи уши.

„Специалната“ или по същество втора награда е за екипа, работил над етруската гробница от Чита деле Пиеве, който и в момента продължава разкопки над други антични обекти в Италия.


Бел. ред. – догодина би било подходящо за наградата да бъде предложено и скорошното подводно откритие на венецианска „кръгла галера“ или търговски ког от Средновековието, наскоро направено край българските брегове на Черно море от международен екип учени.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg