Археолози откриха древен магазин за улична храна в Помпей

Подобен е на днешните заведения за бързо хранене (снимки)

Снимка: Луиджи Спина/Археологически парк Помпей - Археолози откриха древен магазин за улична храна в Помпей

Снимка: Луиджи Спина/Археологически парк Помпей

Уличен магазин за храна и топли напитки откриха археолозите в Помпей – античния град, заринат под тонове вулканична пепел след изригването на Везувий през 79 г. сл. Хр. Откривателите му го смятат за древно подобие на днешните заведения за бързо хранене, съобщават италианските медии.

Познат под термина термополий (от латински – гише за горещи напитки), магазинчето се намира в археологическия парк „Regio V“. Забележителностите в него все още не са отворени за туристи. Снимки от откритието бяха публикувани в интернет на 26 декември.

Останките от помпейското заведение са толкова добре запазени, че в някои от близо 2 000-годишните теракотени съдове са намерени следи от храна – свинско, риба, телешко, охлюви, „доказателство за голямото разнообразие от животински продукти, използвани в приготвянето на ястията“, обяснява антропологът Валериа Аморети. В тези съдове храната е оставала топла, а за да се запази топлината ѝ още по-дълго бурканите са били наредени в специален тезгях с кръгли ниши.

Снимка: Луиджи Спина/Археологически парк Помпей

Лицевата страна на гишето е била украсена с фрески, някои от които са изобразявали животинските продукти, които можело да се купят на място. Нарисувани са кокошки, патици, а зад тезгяха са открити украсена бронзова купа за питиета, позната като патера, керамични буркани за готвене на яхнии и супи, амфора и бутилки за вино.

Снимка: Луиджи Спина/Археологически парк Помпей

Находката е изключителна, тъй като за първи път учените успяват да изровят цял термополий, казва Масимо Осана, директор на археологическия парк.

Попмей се намира на 23 км югоизточно от Неапол и преди избухването на Везувий жителите му са наброявали 13 хил. Близо две трети от площта му от 66 хектара са изследвани от археолозите. Руините са открити едва през XVI век, а разкопките започват някъде около 1750 г.

Снимка: Луиджи Спина/Археологически парк Помпей

Снимка: Луиджи Спина/Археологически парк Помпей

Снимка: Луиджи Спина/Археологически парк Помпей

Снимка: Луиджи Спина/Археологически парк Помпей

Снимка: Луиджи Спина/Археологически парк Помпей

Снимка: Луиджи Спина/Археологически парк Помпей

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах