Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Археолози откриха древна крепост край Черноморец

Името на древния град не е известно. - Археолози откриха древна крепост край Черноморец

Името на древния град не е известно.

Антична крепост, пазила ни от набези откъм море и суша, разкриват археолози на нос Червенка – най-южният полуостров край град Черноморец. Обектът е военна зона и за разкопките е получено разрешение от Министерството на отбраната. 

При предварителния оглед археолозите, водени от доц. д-р Иван Христов, установиха, че целият полуостров е обграден от мощна крепостна стена. Целта на проучванията е да установят кога е възникнал древният град и докога е съществувал. За съжаление, името му не е останало до наши дни. Според директора на НИМ Божидар Димитров, възможно е този град да е бил смятан за квартал на близко разположения Созопол, от който го дели двукилометрова морска ивица.

За последен път крепостните стени на полуостров Червенка са използувани от руския флот при войната 1828-1829 г. Братушките си устройват база и приемат в нея десетки хиляди българи от Странджа и Тракия, които с корабите са откарани да заселят Бесарабия, Таврия и Крим.

Още в първия ден на разкопките археолозите разкриха останки на мощна отбранителна кула на входа на крепостта. Кулата е с необичайно големи размери – 6 на 5 метра, и показва, че градът е бил граден с много пари.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg