Археолози откриха първата театрална сграда в Англия

Нарича се „Червеният лъв“ и в него вероятно са са играли пиеси на Шекспир

Останките на първата сграда във Великобритания, строена специално за театър. Снимка: University College London - Археолози откриха първата театрална сграда в Англия

Останките на първата сграда във Великобритания, строена специално за театър. Снимка: University College London

Първата английска сграда, построена специално за театър, откриха археолози във Великобритания. Сградата е от елизабетинската ера, смятана е за предшественик на театър „Глобус“ и вероятно в нея са се играли пиеси на Шекспир, пише „Гардиън“.

„Червеният лъв“ се намира в квартал Уайтчапъл в източната част на Лондон и е строен около 1567 г. Смята се, че е предоставял сцената си и на пътуващи трупи. Градските легенди отдавна разказват за съществуването му, но точното му местоположение винаги е било обект на спорове. Сега обаче учените са категорични, че останките в Ийст Енд принадлежат тъкмо на „Червеният лъв“.

Разкопките са проведени от Института по археология към „University College London“, водещият археолог на изследването е Стивън Уайт.

„Червеният лъв“ е създаден от Джон Брейн, който девет години по-късно издига сграда в Шордич, един от артистичните квартали на града, и я именува просто „Театър“. Сградата бързо се превръща в сцена за редица трупи и често представя пиеси на Шекспир. След спор се решава, че зданието ще бъде съборено, а материалите, използвани за построяването му, ще отидат за основата на Театър „Глобус“.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Преди „Глобус“ и „Театър“ обаче съществува „Червеният лъв“, който е един вид прототип на по-известните си наследници, коментира Уайт.

Всичко, което се знае за „Червеният лъв“, е събрано от две архивни преписки, описващи дървени скелета около сцената. Самата сцена е била с размери 12,2 на 9,1 метра и издигната на височина от метър и половина. Археолозите първо забелязват дървесината и след това постепенно разкриват цялата конструкция.

Театърът е бил част от комплекс, в който влиза и хан „Червеният лъв“. Към него са открити помещения, които вероятно са били използвани за съхранение на бира, сред находките има още чаши, стъкленици и халби.

Чаша със знака на крал Чарлс II, вероятно обслужвала клиентите на хан „Червеният лъв“. Снимка: University College London

Намерени са и няколко скелета на кучета с изпилени зъби, което навежда експертите на мисълта, че театърът е бил използван за арена за бой с кучета през XVII в.

Предполага се, че на сцената на „Червеният лъв“ са поставяни пиеси на Шекспир, но няма писмени доказателства за това. Открит е обаче фрагмент от пиеса за герой на име Самсон, непозната днес и от неизвестен автор.

Разкопките са поръчани от управата на район „Тауър Хамлетс“, покриващ голяма част от Ийст Енд. На мястото на „Червеният лъв“ ще бъдат издигнати жилищни кооперации, но проектите ще бъдат така разработени, че разкопките да останат видими за жители и туристи.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3