Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Археолози откриха първата театрална сграда в Англия

Нарича се „Червеният лъв“ и в него вероятно са са играли пиеси на Шекспир

Останките на първата сграда във Великобритания, строена специално за театър. Снимка: University College London - Археолози откриха първата театрална сграда в Англия

Останките на първата сграда във Великобритания, строена специално за театър. Снимка: University College London

Първата английска сграда, построена специално за театър, откриха археолози във Великобритания. Сградата е от елизабетинската ера, смятана е за предшественик на театър „Глобус“ и вероятно в нея са се играли пиеси на Шекспир, пише „Гардиън“.

„Червеният лъв“ се намира в квартал Уайтчапъл в източната част на Лондон и е строен около 1567 г. Смята се, че е предоставял сцената си и на пътуващи трупи. Градските легенди отдавна разказват за съществуването му, но точното му местоположение винаги е било обект на спорове. Сега обаче учените са категорични, че останките в Ийст Енд принадлежат тъкмо на „Червеният лъв“.

Разкопките са проведени от Института по археология към „University College London“, водещият археолог на изследването е Стивън Уайт.

„Червеният лъв“ е създаден от Джон Брейн, който девет години по-късно издига сграда в Шордич, един от артистичните квартали на града, и я именува просто „Театър“. Сградата бързо се превръща в сцена за редица трупи и често представя пиеси на Шекспир. След спор се решава, че зданието ще бъде съборено, а материалите, използвани за построяването му, ще отидат за основата на Театър „Глобус“.

Преди „Глобус“ и „Театър“ обаче съществува „Червеният лъв“, който е един вид прототип на по-известните си наследници, коментира Уайт.

Всичко, което се знае за „Червеният лъв“, е събрано от две архивни преписки, описващи дървени скелета около сцената. Самата сцена е била с размери 12,2 на 9,1 метра и издигната на височина от метър и половина. Археолозите първо забелязват дървесината и след това постепенно разкриват цялата конструкция.

Театърът е бил част от комплекс, в който влиза и хан „Червеният лъв“. Към него са открити помещения, които вероятно са били използвани за съхранение на бира, сред находките има още чаши, стъкленици и халби.

Чаша със знака на крал Чарлс II, вероятно обслужвала клиентите на хан „Червеният лъв“. Снимка: University College London

Намерени са и няколко скелета на кучета с изпилени зъби, което навежда експертите на мисълта, че театърът е бил използван за арена за бой с кучета през XVII в.

Предполага се, че на сцената на „Червеният лъв“ са поставяни пиеси на Шекспир, но няма писмени доказателства за това. Открит е обаче фрагмент от пиеса за герой на име Самсон, непозната днес и от неизвестен автор.

Разкопките са поръчани от управата на район „Тауър Хамлетс“, покриващ голяма част от Ийст Енд. На мястото на „Червеният лъв“ ще бъдат издигнати жилищни кооперации, но проектите ще бъдат така разработени, че разкопките да останат видими за жители и туристи.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах