СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Археолози разкриха точното място на древно морско сражение

Прочутата битка между гръцкия и персийския флот - в Сароническия залив край града-държава Саламин

Вилхелм фон Каулбах, „Морската битка при Саламин“, 1868 г. - Археолози разкриха точното място на древно морско сражение

Вилхелм фон Каулбах, „Морската битка при Саламин“, 1868 г.

Гръцкото министерство на културата обяви, че екип от учени е открил мястото, където военноморските сили на Гърция и нейните съюзници са се събрали преди историческата битка при Саламин срещу персите през 480 г. пр.н.е. Считана от мнозина за повратна точка във войната срещу второто Персийско нахлуване в Гърция, битката се е водила в Сароническия залив, при проливите, които разделят сушата от остров Саламин, откъдето идва и името й, съобщава сайтът NewHistorian.

Смята се, че мястото, където е бил разположен бойният флот, е било и търговското пристанище на острова. В древна Гърция военноморското пристанище на Саламин е най-голямото, както и най-близкото до атинската държава. Другите три големи пристанища на Пирея са били Кантарос, Муничия и Зеа. Морската битка се води между значително по-малочисления флот на съюза на гръцките градове-държави под командването на Темистокъл и Персийската империя под управлението на цар Ксеркс. Тя завършва с решителна победа за гърците.

Тук е било търговското, вероятно и военното пристанище от класическия елинистичен период на града-държава Саламин, – се съобщава в официално изявление на Министерството на културата. – Това е и районът, в който се събират частите от обединената гръцка флота в навечерието на морската битка през 480 пр.н.е. Той е в непосредствена близост до най-големите паметници на победата: Полиандреона (гробницата) на бойците от Саламин и трофея от Киносура.“

Използвайки данни, събрани чрез фотограметрична преработка, въздушна фотография, както и архитектурно-топографска документация, екипът от експерти е успял да създаде първата карта на региона. Античните структури потъват и отново се показват на повърхността в зависимост от промените на морското равнище, което може да варира до половин метър в някои месеци. Били са идентифицирани сгради и конструкции, за които се смята, че са от голямо историческо значение – укрепления, свързани пристанищни структури и редица други.

Според Херодот, наричан „Бащата на историята“, гръцкият флот е наброявал 378 триреми, докато преди началото на битката персийците са разполагали общо с 1 207 бойни кораба. Но те са загубили  половината от корабите си по време на две бури в Егейско море и най-малко още 50 кораба са потопени в битката при нос Артемизион.

Изследователският екип, който работи на обекта от края на 2016 г., се състои от 20 учени и експерти от различни гръцки университети и археологически организации. Финансиран е от Британската фондация Honor Frost, която подкрепя морски археологически проучвания в източната част на Средиземно море.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90