Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Археолози в спор кога сме изнамерили ракията

В крепостта Лютица е открит фрагмент от казан за производство на алкохол

Дискусиите на археолозите, разбира се, са строго научни, но вероятно не изключват дегустациите.  - Археолози в спор кога сме изнамерили ракията

Дискусиите на археолозите, разбира се, са строго научни, но вероятно не изключват дегустациите.

Български археолози спорят кога е измислена ракията – дискусиите им, разбира се, са строго научни, но вероятно не изключват дегустациите. Дебатът бе повдигнат по повод открит фрагмент от дестилационен съд за производство на ракия в крепостта Лютица край Ивайловград. Елементът е принадлежал към казан, датиращ от ХІ век.

Фрагмент от казан за ракия - археологическа находка от крепостта Лютица.

Фрагмент от казан за ракия – археологическа находка от крепостта Лютица.

Доскоро се смяташе, че ракията е изнамерена през ХVІ век, твърди директорът на НИМ Божидар Димитров. Археологът проф. Константин Тотев обаче откри преди 5 години във Велико Търново фрагмент от чаша от ХІV век, на която неизвестен българин се е похвалил, че е пил ракия на църковен празник. А Николай Овчаров публикува оправданието на турския пълководец Лала Шахин пред турския султан, че през 1382 г. не успял да превземе с щурм София, защото градът бил отбраняван от яки, здрави българи, които преди бой пиели ракия и ставали непобедими.

С откритието от Лютица става ясно, че по нашите земи са варели ракия поне три века по-рано – още през ХІ век. Това е вторият дестилационен съд за ракия, откриван в крепостта, и третият въобще в България. Първият е открит при разкопки в крепостта Дръстър, Силистра, преди 4 години.

„Докато има ракия, България е непобедима“, обобщава научно подпрян Божидар Димитров.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90