Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Архитект Фърков за Ларгото: Добре е, че има дебат, но нека е в рамките на морала

В реставрацията и консервацията на руините фантазия няма. Тухлите са по римски стандарт, твърди шефът на проекта

Реставрацията и консервацията на античните останки на Сердика край ЦУМ предизвикаха обществен дебат. Снимка: Емил Георгиев - Архитект Фърков за Ларгото: Добре е, че има дебат, но нека е в рамките на морала

Реставрацията и консервацията на античните останки на Сердика край ЦУМ предизвикаха обществен дебат. Снимка: Емил Георгиев

Кандидат-кметове се хвърлиха в атака срещу реставрацията и консервацията на римските останки на Ларгото. Пред „Дневник“ мнозина от тях използват предизборната ситуация, за да хвърлят по един „римски“ камък срещу своя опонент Йорданка Фандъкова. Поводът бе фотогалерия на Емил Георгиев „Чисто нови старини“ и статия на Манол Глишев „Как не се прави реставрация“ в „Площад Славейков“ (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА). Зам.-кметът на София Тодор Чобанов обясни, че е запазен автентичният облик на обекта и посочи:

„Времето и природата работят срещу целостта на тези обекти и без човешка намеса за защита, те неминуемо се саморазрушават. Консервирани и реставрирани са египетски пирамиди и храмове, Колизеумът в Рим, Стоунхендж, Мачу-Пикчу, храмът Света София в Истанбул…“.

Реставрацията и консервацията на обекта се извършва от държавната фирма „Реставрация“ ЕАД. Проектът е на архитект Васил Китов, починал преди да го приключи. Завършен е от Юлий Фърков. Съгласуван е с НИНКН (Национален институт за недвижимо културно наследство) и се управлява от Министерството на културата.

Въпросите, изложени в дебата, поставихме пред архитект Фърков. Той сподели съжалението си от кончината на Васил Китов, довел работата по консервацията и реставрацията до 2/3. Проектът бил завършен през 2012-а и представен в НИНКН. Юлий Фърков разказа, че обектът е заснет чрез фотограметрия и по думите му всеки може да погледне в документите в Института, че има само един консервационен насип от 30-40 см върху оригиналните зидове.

„Има един-два акцента, които бяха препоръчани от колегите от Националния институт, за да има четимост на реставрацията и да няма мълчание на архитектурния език. Направени са, защото има данни как са изглеждали тези сгради. Нека опонентите ни се запознаят с проекта, да седнем и тогава да коментираме професионално. За мен твърденията, че всичко е ново, са нелепи, а думата „бутафория“ много често се тиражира от хора, които за съжаление нямат професионален опит“, каза Фърков.

На въпрос какви са световните стандарти при реставрация и консервация на антични обекти, архитектът заяви, че най-важен е оригиналът:

„Следващата дума е „автентичност“ – това е въпрос на доказания образ до ниво хипотеза. Световният стандарт е Венецианската харта, от която нещата вървят нагоре във времето и в науката „реставрация“.“

Фантазия в реставрацията и консервацията на обекта няма, твърди Фърков:

„Целият проект е минал през колегите от Института за недвижимо културно наследство, след това през Министерството на културата. Общината също има право на оценка. Това са филтрите, пътят на реставрацията на един обект по Закона за паметниците на културата.“

Запитан не е ли проблем използването на нови, а не автентични материали в надстрояването на римските останки, Юлий Фърков обясни, че каменната зидария е с материали от самия обект, а теракотените плочи са т.нар. „римски тухли“, произведени от лицензирани фирми. Същите се използват при консервация и реставрация в Рим, Ница… Правени са по римски стандарти. на този обект са използвани произведени от наши фирми, защото цената им е по-ниска – 5 лв. на парче, а чуждите струват 15 евро.

Архитектът коментира атаките от кандидатите за кметове така:

„Това са очевидно хора, които изпитват много обич към нашите старини и история. Разбирам ги, но за да коментират, трябва да имат и познания. Нека обаче да изчакаме обектът да бъде завършен – тогава вече да отидем на място и коректно да обсъждаме. Културната памет е свято нещо, не може да бъде разменна монета. Това е национална идентичност и национална сигурност. Некомпетентното посегателство в реставрацията, а също и в коментара, е недопустимо.

Щастие е за мен да чувам свободни дискусии в сферата на културата – но и те си имат граници в рамките на професионализма и морала.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg