Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Архитекти искат да се прекрати обществената поръчка за Небет тепе в Пловдив

Камарата на архитектите в България пише до кмета Здравко Димитров, че е недопустимо реставрирането на ценни археологически обекти чрез „инженеринг“

От Небет тепе в Стария град се открива великолепна гледка над Пловдив. Снимка: Веселина Божилова/БГНЕС - Архитекти искат да се прекрати обществената поръчка за Небет тепе в Пловдив

От Небет тепе в Стария град се открива великолепна гледка над Пловдив. Снимка: Веселина Божилова/БГНЕС

Общината поставя в риск най-ценния археологически обект на Пловдив, 8000 г. история са оставени безконтролно в ръцете на неизвестен строител, казват пловдивски архитекти. С писмо до кмета на Пловдив Здравко Димитров Камарата на архитектите в България е поискала прекратяване на общественана поръчка за инженеринг на обекти недвижими културни ценности по проект „По крепостните стени на Филипопол“.

Обектите са античен комплекс „Източна порта“ и археологически комплекс „Небет тепе”. Те представляват неповторими недвижими културни ценности с национално значение, изискващи изключително внимание по отношение на предвиждането и прилагането на консервационно-реставрационни дейности и спрямо които, с оглед спецификата им, е абсолютно недопустимо да се подхожда с процедурата „инженеринг“, казват от Камарата на архитектите.

В писмото се твърди, че редът за възлагане на дейностите по проектиране и строителство чрез „инженеринг“ на обекти, за които няма предварително одобрени инвестиционни проекти, особено що се касае за недвижими културни ценности, е недопустимо, тъй като крие много рискове за правилното им изпълнение. В настоящата процедура само за един от трите обекта има изработен идеен инвестиционен проект.

Проектът, обект на обществената поръчка, предвижда pecтaвpaция, ĸoнcepвaция и интeгpиpaнe нa aнтичнитe пaмeтници в cъвpeмeннaтa cpeдa, xyдoжecтвeнo ocвeтлeниe, тypиcтичecĸи мapшpyти, инфopмaциoнни цeнтpoвe, мecтa зa oтдиx. Kpeпocтнитe cтeни нa Heбeт тeпe и ĸoлoнaдитe нa Изтoчнaтa пopтa щe бъдaт възcтaнoвeни caмo дoтaм, дoĸъдeтo ca зaпaзeни пpeз вeĸoвeтe. Изĸлючвa ce ĸaĸвaтo и дa e възмoжнocт зa бyтaфopия, но е възможно да бъде включена виртуална реалност, твърдят от пловдивската община. Очаква се при работите върху проекта „По крепостните стени на Филипопол” да бъде открита и Триумфалната арка на Източната порта, което ще превърне обекта в един от малкото подобни в Европа.

Според пловдивската архитектка Петкана Бакалова, градежи от времето на Микена са част от търг, без одобрен проект за тяхната консервация и реставрация. В профила си във Фейсбук тя пише:

„Важно е да се знае, че археологическите обекти имат определени специфики. При тях проектът е важен, но 100 пъти по-важни са технологията, авторският надзор и методическите указания на място. Емблематичен пример за щетите, които могат да нанесат неподходящите материали, е кулата на Акропола на Перперикон. Камъкът е мек, а фугите са обработени с цимент. В резултат лицата на камъка са разрушени, а фугите стоят.

Следва да се има предвид, че качествените материали за реставрация са в пъти по-скъпи от обичайно използваните в строителството. Неколкократно сме се сблъсквали с опити за подмяната им при изпълнение на наши обекти. Единствено независимостта от строителя ни е помагала да отстояваме качествената реставрация на десетки от тях.

Днес Община Пловдив си играе на руска рулетка с бъдещето на Небет тепе!”

В писмото на председателя на УС на КАБ арх. Николай Баровски до кмета на Община Пловдив Здравко Димитров, с копие до Министъра на културата и АОП, се настоява цитираната обществена поръчка да бъде прекратена и възложена с отделни поръчки за дейностите по проектиране и строителство, при запазване на авторските права на проектантите върху инвестиционните проекти.

„При изграждането на археологическия комплекс „Небет тепе“ смятаме за особено важно съхраняването на оригинала и запазване автентичността на паметника на културата като най-важна мисия в реставрацията; комплексът „Небет тепе“ е пряко свързан с генезиса на град Пловдив и археологическите проучвания на този обект документират културни пластове, датирани от края на Бронзовата и Ранножелязната епоха до Средновековието и Възраждането, като са откривани артефакти дори от неолита.

Искрено вярваме, че общинската администрация ще създаде необходимите предпоставки, комплексът „Небет тепе” не само да разкрие пълноценно своята познавателна и естетическа стойност, но също така да съхрани себе си като носител на вековни традиции, идентичност, памет и смисъл, които да бъдат предадени на бъдещите поколения в цялото богатство на тяхната автентичност“, се казва в писмото от Камарата на архитектите.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС