Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Архитектите настояват Софийските хали да станат културен център, а не супермаркет

В отворено писмо от Съюза предлагат сградата да бъде купена от Столичната община

Централните софийски хали. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София - Архитектите настояват Софийските хали да станат културен център, а не супермаркет

Централните софийски хали. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Призив за спасяване на столичните Хали изпратиха от Съюза на архитектите в България до проф. Велислав Минеков, министър на културата, арх. Виолета Комитова, министър на регионалното развитие, и Йорданка Фандъкова, кмет на София. В Отвореното писмо, публикувано в сайта на Съюза, се настоява държавата и общината да потърсят възможности „да върнат на Халите тяхното изначално значение на градско, обществено средище, в сърцето на столицата, осъществявала в миналото чрез архитектурния замисъл и специфична роля в живота на града“.

Архитектите предлагат Халите да бъдат използвани като арт център, библиотека, книжарница, място за културни събития и фестивали. Според тях Общината трябва да откупи Халите от настоящия собственик и инвеститор и да спре превръщането на сградата в поредния хипермаркет. От САБ настояват Министерството на културата да оттегли съгласието си за придвижване на инвестиционното намерение на „Кауфланд“ и да спре процедурата.

Отвореното писмо е подписано от председателя на Съюза на архитектите проф. д-р арх. Тодор Булев и от неговите колеги проф. д.а.н. арх. Борислав Борисов, проф. д-р арх. Георги Георгиев, проф. д-р арх. Валери Иванов, доц. д-р ланд. арх. Веляна Найденова, доц. д-р арх. Елена Иванова и доц. д.с.н. арх. Искра Дандолова.

Пълният текст на отвореното писмо:

Уважаеми г-н Минеков,
Уважаема г-жо Комитова,
Уважаема г-жо Фандъкова,

Поводът да се обърнем към Вас с това отворено писмо е инвестиционното намерение за преустройство на „Централни софийски хали“ в супермаркет от веригата „Кауфланд“, с тенденция, след одобряване на съответните проучвания, Халите да се закупят от „Кауфланд“.

Ние изразяваме дълбокото си убеждение, че „Централните софийски хали“ са знакова и емблематична сграда за София, чието културно значение далеч надхвърля трансформирането ѝ в един редови търговски обект, независимо от качеството на неговия дизайн. Ние не оспорваме законосъобразността на задвижената процедура, но считаме, че държавата и общината трябва да потърсят възможности да върнат на Халите тяхното изначално значение на градско, обществено средище, в сърцето на столицата, осъществявало в миналото чрез архитектурния си замисъл и специфична роля в живота на града.

Ние считаме и сме убедени, че съществуват възможности за функционирането на Халите, чрез които тази уникална сграда да се възроди именно като важна, общодостъпна, средищна и емблематична сграда на София, основна културна забележителност в сърцето ѝ.

Такива възможности за използването на Халите като:

• туристически и информационен център;
• център на художествени занаяти и приложно-декоративни изкуства;
• изложбена зала и арт център;
• библиотека и книжарница;
• място за дегустиране на български вина и традиционни, хранителни продукти и ястия;
• място за временни изложби на регионалния исторически музей;
• място за редовни, периодични фермерски пазари, изложби на сувенири, фестивали на виното и храните;
• място за тържества и културни събития и др.

Ние считаме, че са възможни и необходими управленски решения в тази насока като:

• отмяна на съгласието на Министерство на културата за придвижване на инвестиционното намерение на „Кауфланд“ и спиране на процедурата;
• сключване на договор между Столична община и собственика на Халите за съвместно или поето от общината менажиране;
• сключване на концесионен, дългосрочен договор за ползване на Халите от общината;
• обратно изкупуване на Халите от общината.

Ние вярваме, че нашето виждане и искане за едно по-добро бъдеще на „Централните софийски хали“ ще получи и подкрепата на професионалната ни колегия и на столичната общественост и още веднъж настояваме да се спре, преосмисли и преразгледа процедурата по трансформацията на Халите в супермаркет „Кауфланд“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах