Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Къщата на Франк Лойд Райт от коледни сладки (снимки)

Лувърът, музеят „Гугенхайм“ и „Тейт Модърн“ - пресъздадени от захар и показани на „Арт Базел“

Този пейзаж е направен за американски хотел по случай 100-ата му годишнина през 2013-а.  - Къщата на Франк Лойд Райт от коледни сладки (снимки)

Този пейзаж е направен за американски хотел по случай 100-ата му годишнина през 2013-а.

По Коледа добре изглеждащите (и най-вече вкусните) лакомства имат специално място на трапезата. Но някои артисти и готвачи не се задоволяват просто да създадат приятни на вид сладки, а искат да (пре)създадат произведения на изкуството. Сайтът „Ментал флос“ събира четири примера за впечатляващи архитектурни реплики… с твърде много захар.

„Фолингуотър“

wright

През 2010 г. кулинарният артист Мелъди Диърдън реши да пресъздаде прочутата къща на Франк Лойд Райт „Фолингуотър“. Конструкцията беше показана в личния блог на авторката, на която е отнело 12 часа да планира и 40 часа да поставя общо 164-те парчета от „сградата“.

„Тейт Модърн“

tate

Фотографът Хенри Харгрийвс и готвачката Кейтлин Левин обединиха сили през 2013-а да създадат прочути артгалерии от сладки и ги показаха в „Арт Базел“. Сред работите им бяха Лувъра, музеят „Гугенхайм“ и „Тейт Модърн“.

Британският парламент

Парламентът, площад „Трафалгар“ и прочутото виенско колело „Лондонско око“. В композицията се виждат още миниатурни двуетажни автобуси, телефонна кабина и т.н. Цялото нещо (можете да го видите тук) в крайна сметка тежи около 50 килограма.

Гранд хотел Будапеща

budapest

Творбата на екип, нарекъл се „Нюронс“, спечели миналата година тематичен конкурс за оригинални произведения от коледни сладки. Сладкарската им творба бе реплика на Гранд хотел Будапеща, от едноименния филм на Уес Андърсън, спечелил четири Оскара, и, както подобава според правилата, абсолютно всяка част от него става за ядене.

Портланд, Орегон

portland

Вместо да пресъздаде просто една сграда, готвачът Дейвид Дифендорфер направи това с цялата централна част на американския град Портланд – така, както е изглеждала през 1913-а. Пейзажът от захар и тесто бе за местен хотел по случай 100-ата му годишнина през 2013-а. Произведението е правено в продължение на 500 часа, а изработката е консултирана с експерти от Орегънското историческо общество, за да е напълно сигурно, че всеки детайл е точен. В крайна сметка миниатюрният град има 137 сгради, 250 дървета и над 3000 прозореца.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах