Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Руини на мястото, вдъхновило Димитър Димов за „Тютюн“

В Европейската столица на културата събарят сгради с архитектурна и литературна стойност

В края на поредицата от четири почивни дни покрай националния празник Трети март строителна бригада започна рушенето на Тютюневия склад. Снимка: Под Тепето - Руини на мястото, вдъхновило Димитър Димов за „Тютюн“

В края на поредицата от четири почивни дни покрай националния празник Трети март строителна бригада започна рушенето на Тютюневия склад. Снимка: Под Тепето

Старият тютюнев склад на пловдивската улица „Одрин“ днес стои полусъборен. Над праха, вдигнал се от останките му, витае въпросът как и защо в Европейската столица на културата за 2019 г. заличават паметници на архитектурата.

Зданието пустее от години, било е продадено преди години на частни лица. И сега, в края на поредицата от четири почивни дни покрай националния празник Трети март, строителна бригада се зае да го заличи от картата на Пловдив. Разрешението е дадено от местната община.

Жива верига от граждани спря булдозерите в понеделник преди обяд. Много от надошлите пловдивчани взеха по една тухла от полуразрушеното здание и я отнесоха пред сградата на Община Пловдив.

„Сградата попада в групов паметник на културата по ул. „Иван Вазов“ и дори да не е индивидуален паметник, пак всичко трябва да мине през института за паметници на културата да се съгласува. А това не е станало“, каза арх. Вили Раева пред Би Ти Ви.

След разразяването на общественото недоволство в неделя привечер, в понеделник от кметството спрели машините до изясняване на обстоятелствата. Но процесът е необратим – половината от сградата, вдъхновила Димитър Димов да напише романа „Тютюн“, вече е само история.

Главният архитект на града Румен Русев твърди, цитиран от местни медии, че не помни кога е издадено строителното разрешение, нито кой е подписал позволението за събарянето на склада. Според зам.-кмета на Пловдив Димитър Кацарски все пак има издадено разрешение – но към настоящия момент той не можел да каже от кого, защо и кога е влязло в сила.

Междувременно Окръжната прокуратура в града под тепетата се самосезира по случая и ще разследва извършено ли е длъжностно престъпление и облагодетелствал ли се е някой чрез нерегламентирано подписване на разрешението. Проверката ще изясни статута на сградата и законосъобразно ли са извършени процедурите по даването на разрешение за събарянето ѝ.

Според Би Ти Ви собственикът на бившия тютюнев склад възнамерява да издигне на мястото бизнессграда.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90