Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Архитектурен пърформанс представя Русия на Биеналето във Венеция през 2020 г.

България отново няма да участва

Павилионът на Русия в „Жардини“, Венеция, е постоянен. Изграден е по проект на архитект Алексей Щусев и е открит през 1914 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Архитектурен пърформанс представя Русия на Биеналето във Венеция през 2020 г.

Павилионът на Русия в „Жардини“, Венеция, е постоянен. Изграден е по проект на архитект Алексей Щусев и е открит през 1914 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Наложителният ремонт на руския павилион във Венеция да бъде тема на шестмесечен пърформанс по време на Архитектурното биенале, което ще се проведе от 23 май до 29 ноември тази година. Това предлага проект, разгледан днес от Министерството на културата в Русия, съобщи „РИА новости“.

Италианската комисия, която разглежда състоянието на националните изложбени зали във Венеция, е установила, че руската палата се нуждае от ремонт, но е взела решение тя да не бъде затворена веднага. Ремонтът ще започне след края на Биеналето.

Мотото на тазгодишния фестивал е „Как ще живеем заедно?“. В този контекст е замислено по време на Биеналето павилионът на Русия да се превърне във „временна институция за открит диалог“. В него ще участват учени, дизайнери, архитекти и работници, които ще обсъждат проекта за ремонт. В обсъждането ще се включва и публиката.

Павилионът на Русия в „Жардини“, Венеция, е постоянен. Изграден е по проект на архитект Алексей Щусев и през 1914 година е бил открит с пищно тържество. От тогава над 800 руски и съветски художници са излагали работите си в него, сред тях имена като Иля Репин и Казимир Малевич.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Миналата година куратор на руското представяне на Венецианското биенале беше музеят „Ермитаж“. Представената интерактивна експозиция бе съживила класическите картини от Ермитажа, раздвижени чрез съвременни технологии.

България няма да участва в Архитектурното биенале във Венеция през 2020 г.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах