Архитектурен пърформанс представя Русия на Биеналето във Венеция през 2020 г.

България отново няма да участва

Павилионът на Русия в „Жардини“, Венеция, е постоянен. Изграден е по проект на архитект Алексей Щусев и е открит през 1914 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Архитектурен пърформанс представя Русия на Биеналето във Венеция през 2020 г.

Павилионът на Русия в „Жардини“, Венеция, е постоянен. Изграден е по проект на архитект Алексей Щусев и е открит през 1914 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Наложителният ремонт на руския павилион във Венеция да бъде тема на шестмесечен пърформанс по време на Архитектурното биенале, което ще се проведе от 23 май до 29 ноември тази година. Това предлага проект, разгледан днес от Министерството на културата в Русия, съобщи „РИА новости“.

Италианската комисия, която разглежда състоянието на националните изложбени зали във Венеция, е установила, че руската палата се нуждае от ремонт, но е взела решение тя да не бъде затворена веднага. Ремонтът ще започне след края на Биеналето.

Мотото на тазгодишния фестивал е „Как ще живеем заедно?“. В този контекст е замислено по време на Биеналето павилионът на Русия да се превърне във „временна институция за открит диалог“. В него ще участват учени, дизайнери, архитекти и работници, които ще обсъждат проекта за ремонт. В обсъждането ще се включва и публиката.

Павилионът на Русия в „Жардини“, Венеция, е постоянен. Изграден е по проект на архитект Алексей Щусев и през 1914 година е бил открит с пищно тържество. От тогава над 800 руски и съветски художници са излагали работите си в него, сред тях имена като Иля Репин и Казимир Малевич.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Миналата година куратор на руското представяне на Венецианското биенале беше музеят „Ермитаж“. Представената интерактивна експозиция бе съживила класическите картини от Ермитажа, раздвижени чрез съвременни технологии.

България няма да участва в Архитектурното биенале във Венеция през 2020 г.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg