Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Архитектурен пърформанс представя Русия на Биеналето във Венеция през 2020 г.

България отново няма да участва

Павилионът на Русия в „Жардини“, Венеция, е постоянен. Изграден е по проект на архитект Алексей Щусев и е открит през 1914 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Архитектурен пърформанс представя Русия на Биеналето във Венеция през 2020 г.

Павилионът на Русия в „Жардини“, Венеция, е постоянен. Изграден е по проект на архитект Алексей Щусев и е открит през 1914 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Наложителният ремонт на руския павилион във Венеция да бъде тема на шестмесечен пърформанс по време на Архитектурното биенале, което ще се проведе от 23 май до 29 ноември тази година. Това предлага проект, разгледан днес от Министерството на културата в Русия, съобщи „РИА новости“.

Италианската комисия, която разглежда състоянието на националните изложбени зали във Венеция, е установила, че руската палата се нуждае от ремонт, но е взела решение тя да не бъде затворена веднага. Ремонтът ще започне след края на Биеналето.

Мотото на тазгодишния фестивал е „Как ще живеем заедно?“. В този контекст е замислено по време на Биеналето павилионът на Русия да се превърне във „временна институция за открит диалог“. В него ще участват учени, дизайнери, архитекти и работници, които ще обсъждат проекта за ремонт. В обсъждането ще се включва и публиката.

Павилионът на Русия в „Жардини“, Венеция, е постоянен. Изграден е по проект на архитект Алексей Щусев и през 1914 година е бил открит с пищно тържество. От тогава над 800 руски и съветски художници са излагали работите си в него, сред тях имена като Иля Репин и Казимир Малевич.

Миналата година куратор на руското представяне на Венецианското биенале беше музеят „Ермитаж“. Представената интерактивна експозиция бе съживила класическите картини от Ермитажа, раздвижени чрез съвременни технологии.

България няма да участва в Архитектурното биенале във Венеция през 2020 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg