Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Архиви на Емил Чакъров дарени на Филхармонията

Получени са партитури, грамофонни плочи, аудиокасети, музикални списания, програми и лични записки на големия диригент

Изпълнителният директор на Националния дарителски фонд „13 века България“ Бисера Йосифова връчи част от архива на маестрото на и.д. директор на Софийската филхармония Николай Вязигин. Снимка: Министерство на културата - Архиви на Емил Чакъров дарени на Филхармонията

Изпълнителният директор на Националния дарителски фонд „13 века България“ Бисера Йосифова връчи част от архива на маестрото на и.д. директор на Софийската филхармония Николай Вязигин. Снимка: Министерство на културата

Националната нототека към Софийската филхармония получи част от архива на големия диригент Емил Чакъров, съобщиха от Министерството на културата. Ценни партитури, грамофонни плочи, аудиокасети, музикални списания, програми и лични записки и бележки на изтъкнатия диригент бяха връчени днес от изпълнителния директор на Националния дарителски фонд „13 века България“ Бисера Йосифова на и.д. директор на Софийската филхармония Николай Вязигин.

Емил Чакъров е един от най-известните по света български музиканти. Бил е асистент на Херберт фон Караян в оперни продукции в Залцбург и Берлин. Дирижирал е Берлинската филхармония, Бостънския симфоничен оркестър, Израелската филхармония, Френския национален оркестър, Лондонския симфоничен оркестър, Оркестъра на Лос Анджелис, Оркестър „Tonhalle“, Цюрих, както и Чешкия филхармоничен оркестър. В продължение на редица години дирижира Ленинградската филхармония, като осъществява с тях многобройни записи и турнета в Германия, Австрия и Италия.

Чакъров е основател на Новогодишния музикален фестивал в София, който се провежда на 1 януари всяка година. Той създава и Фестивалния симфоничен оркестър специално за Новогодишния фестивал.

Като оперен диригент Емил Чакъров е излизал на пулта на „Ковънт гардън“, Лондон („Евгений Онегин“), „Метрополитън опера“, Ню Йорк („Севилският бръснар“), Maggio Musicale Fiorentino („Танхойзер“), Миланската Скала, Сан Карло, Неапол („Кармен“), Опера „Ла Фениче“, Венеция („Бохеми“), и Хюстън, САЩ („Борис Годунов“, „Аида“).

Последните концерти на маестрото, който почива на 43 години, са в НДК през 1990 г.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg