Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Архивите на 13 класици влизат в интернет

Вазов, Славейкови, Смирненски, Вапцаров и Лилиев – лесно достъпни чрез интернет

Петко Р. Славейков, Иван Вазов, Михалаки Георгиев, Пенчо П. Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин, Николай Лилиев, Христо Смирненски, Асен Разцветников, Елисавета Багряна, Никола Вапцаров, Фани Попова-Мутафова и Димитър Димов... персоналните документи на тези писатели вече ще можем да изследваме в интернет. - Архивите на 13 класици влизат в интернет

Петко Р. Славейков, Иван Вазов, Михалаки Георгиев, Пенчо П. Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин, Николай Лилиев, Христо Смирненски, Асен Разцветников, Елисавета Багряна, Никола Вапцаров, Фани Попова-Мутафова и Димитър Димов... персоналните документи на тези писатели вече ще можем да изследваме в интернет.

Архиви, ръкописи, предмети, фотодокументи на тринайсет български класици ще бъдат реконструирани, систематизирани и дигитализирани така, че до тях да имат лесен достъп българските и чуждите културни публики. Писателите, чиито артефакти днес са застрашени от физически разпад, но предстои да бъдат увековечени за поколенията, са Петко Р. Славейков, Иван Вазов, Михалаки Георгиев, Пенчо П. Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин, Николай Лилиев, Христо Смирненски, Асен Разцветников, Елисавета Багряна, Никола Вапцаров, Фани Попова-Мутафова и Димитър Димов.

Архивите са собственост на Националния литературен музей и на Института за литература, а към тях в уеб базираното хранилище ще се добавят и публикации на тези автори в детския периодичен печат, притежание на Столична библиотека.

Това предвижда проектът „Българската литературна класика – знание за всички. Неизвестни архиви и културни контексти“, стартирал през май т.г. в партньорство между Института за литература при БАН, Националния литературен музей и Столичната библиотека. Целият проект, под ръководството на доц. д-р Елка Трайкова и финансиран чрез Програма БГ08, е на стойност 192 272 евро и е с продължителност 12 месеца.

Ще бъде създадено уеб базирано дигитално хранилище със свободен и лесен достъп до него от различни устройства и от различни места на света, отворен за българи и чужденци. Всички архивни единици в уеб хранилището се очаква да надхвърлят 200 000 броя.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

В специален раздел ще се обособи богат дигитален фонд на ромската култура през ХХ век и ще бъде оборудван отделен дигитален център за документиране и съхранение на ромско културно наследство. Така ще се изпълни условието на донорите на програмата част от безвъзмездно предоставените средства да се използва за ромската общност в България.

МОЦАРТ – РЕКВИЕМ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3