Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Архивни кадри от България между двете световни войни на големия екран

Два филма от края на 20-те, реклама на „Шуменско“ и запис на конкурс за красота от 40-те може да се гледат и онлайн

Архивните записи са били дигитално реставрирани. Снимка: Българска национална филмотека - Архивни кадри от България между двете световни войни на големия екран

Архивните записи са били дигитално реставрирани. Снимка: Българска национална филмотека

Два слабо познати български филма, реклама на „Шуменско“ от 1940 г. и запис от конкурса на „Царица на плажа“ от същата година ще прожектирани безплатно във филмотечно кино „Одеон“ на 17 юни. Програмата с дигитално реставрирани записи, озаглавена „Лято в стара България“, ще бъде налична за гледане и онлайн до края на месеца.

„Курортен сън“ е филм от 1926 г., който бележи дебютът на фотографа, художник и пионер на българското кино Панайот Кенков в игралното кино. Версията, която ще бъде прожектирана в програмата към Сезона на класическия филм, е реставрирана във формат 4К в дигитализационния център на Югословенска кинотека.

Родом от Варна, Кенков пренася кинопроизводството извън пределите на София в родния си град и заедно с други ентусиасти основава първия киноклуб в страната в средата на 20-те години на миналия век. В „Курортен сън“ младият рентиер Жежи живее самотно в своето имение, далеч от шумния град. Ежедневието му е нарушено от писмо, получено от Варна. Братовчедка му го кани да летува на крайбрежието. Жежи се унася в мечти за предстоящите приключения, заспива и сънува курортен сън.

Второто заглавие в афиша е „Нашето море“ от 1929 г., филм-пътуване с кораб по българското черноморско крайбрежие със спирки в пристанищата на Созопол, Несебър и Поморие, разкриващи природните забележителности и красивите пейзажи на морските градове. От поморийските солници до морските бани и разнообразните занимания на летовниците на плажа, „Нашето море“ подхранва любовта към Черноморието ни и е най-ранният запазен пример за български филм, използващ рисувана анимация.

„Избор на Царица на лъдженския плаж“ е оцелял запис от конкурса „Царица на плажа“ от 1940 г., проведен на лятната къпалня в с. Лъджене (днес квартал на Велинград). Печели го 19-годишната госпожица Мария Д. Русева от Пловдив. Показани са още скокове от кулата, забавленията на младите хора край басейна, конкурс за най-красиво дете – Светла Пешева от София – и други атрактивни моменти от събитието.

Последният запис също е от 1940 г., рекламен филм за „Шуменско пиво“, показващ ръчно и автоматично миене на шишета, наливане на бирата, автобус, накичен с логото на Шуменско пиво, обикалящ из улиците на Пазарджик и различни сценки как се пие пивото, гарнирани с рекламни стихчета.

Селекцията е част от второто издание на „Сезон на класическите филми“, инициатива на Асоциацията на европейските синематеки, обединяваща 22 институции от цяла Европа, отдадени на идеята за опазване на аудиовизуалното културно наследство. Сезонът на класическия филм е финансово подкрепен от Програма Творческа Европа на ЕС, като целта на проекта е да се даде достъп до европейските национални и регионални филмови архиви и да се обърне внимание върху реставрирането на аудиовизуалната памет и нейната значимост в култивиране на навици за гледане и възприемане на архивни филми.

По замисъл програмата трябва да предлага само прожекции на живо, но заради продължаващата усложнена епидемична ситуация, „Одеон“ ще представи програмата и на страницата си в  Ютюб. Четирите архивни документа, които с доза хумор представят наглед живота от междувоенния период в страната. Прожекцията на 17 юни е с начален час 19 ч., предлагат се само 80 места, за да бъдат спазени Ковид-ограниченията. Безплатните билети могат да бъдат получени на касата на киното. Събитието ще има музикален съпровод, изпълнен на живо от Бояна Желязкова (цигулка) и Ясен Обретенов (пиано).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС