Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Арката на Кристо в Париж спусна завеси (снимки)

Монументът ще заблести в цветовете на френското знаме - опасан с въжета в червено, сребристият плат отразява небесния лазур

Рулата плат покриха Триумфалната арка  през уикенда. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Арката на Кристо в Париж спусна завеси (снимки)

Рулата плат покриха Триумфалната арка през уикенда. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новата седмица за парижани започна с променен градски пейзаж – Триумфалната арка, символ на жертвата на французите за независимостта на републиката, осъмна с нов силует, с който влиза в историята на съвременното изкуство. Дни преди официалното си откриване на 18 септември, от върха на Триумфалната арка бяха спуснати сребристи платнища, за да се превърне посмъртно в триумфа на Кристо, арката на българина Христо Явашев.

Опаковането на паметника ще стане реалност 60 години след раждането на идеята за него, но дори онези, които са виждали фотомонтажите и колажите на Кристо, ще останат поразени от крайния резултат. Монтажът на сребристосиния плат върху скелето започна в неделя, 12 октомври, когато бяха спуснати гигантските завеси от плат върху монумента. Ъгълчетата на паметника надничат иззад процепите в плата, докато през идните дни не бъде покрита цялата повърхност на арката, а платът ще бъде фиксиран с въже в яркочервен цвят. Платът е замислен да отразява околните цветове и когато небесният лазур засияе, Арката ще блесне в цветовете на френското знаме.

Мечтата на Кристо да опакова Арката се ражда преди 60 години. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Третият материал, който не присъства в скиците на проекта, но е неизменен участник в творбата, е вятърът, казва приживе Кристо:

„Опакованата Триумфална арка“ няма да бъде скулптура, тя се движи като луда! Арката е построена на хълм. Не можете да си представите ветровете, които преминават от там. Използваме много здрави материали, но платът непрекъснато е в движение. Това е невероятно удоволствие – изключително. Материята превежда вятъра“.

Опакованият монумент вече събира минувачите. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В начинанието са ангажирани десетки работници, за които работата върху Арката открива великолепна гледа към друг от символите на Париж – Айфеловата кула. Екипът е ръководен от Владимир Явашев, племенника на Кристо, от дълги години негов асистент.

Арката ще остане опакована само 16 дни – до 3 октомври. След това ще започне процеса по демонтаж, който несъмнено ще бъде също толкова интригуващ за парижани и гостите на столицата.

Първо бе опакована вътрешната част на паметника. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сребристият плат, макар и тежък, ще „общува“ с вятъра. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg