POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Армия пази последния по рода си носорог на Земята

Видът като цяло може и да не доизживее ХХI век

Въоръжени военни пазят последния северен бял носорог на Земята. - Армия пази последния по рода си носорог на Земята

Въоръжени военни пазят последния северен бял носорог на Земята.

Носорозите може и да са вид на поне 50 милиона години, но ако не се направи нещо да се ограничи бракониерският апетит за рогата им, може дори да не издържат до края на настоящия век. Търговията на бракониерите с рога на носорози и слонова кост вече е на ниво, сравнимо с тази на наркокартелите или трафикантите на оръжие. Санкциите в Африка, откъдето произхождат повечето от рогата, са нищожни, а в Азия, където често са крайните купувачи, се изпълнява лошо. И така бракониерите спокойно разширяват дейността си.

Zimbabwe

А причината да се режат рогата на носорозите е древно вярване, което е просто мит – че помагат за подмладяване. Рогата всъщност са съставени от кератин и нямат никакво медицинско предназначение, а само вековна безпочвена репутация. Митовете гласят, че рогът те прави по-млад и че лекува неизлечими болести. Истината е, че консумацията му е аналогична с това да си гризеш ноктите.

Според китайската медицина рогът от носорог все пак помага за сваляне на висока температура – но дори и това да работи, когато популацията на вида е намаляла с 96% само за 50 години, защо някой просто не вземе аспирин?

3

Един рог на черния пазар се търгува за 30 хиляди щатски долара. А животните често се оставят осакатени и силно податливи на инфекции. Въпреки че в ЮАР законът дава 25 години затвор за подобно престъпление, малцина реално са заловени и осъдени за него.

4

В света днес е останал един-единствен мъжки северен бял носорог – Судан. Домът му е на 200 километра северно от Найроби, Кения и той денонощно е с въоръжена охрана. В африканската страна има и два женски, а по света – още 3, всички те в затворени комплекси. Този подвид обаче изглежда обречен…

MM8054

7

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg