POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Армутлиева остава начело на „Профон“

Управителният съвет защити своята председателка

Саня Армутлиева - Армутлиева остава начело на „Профон“

Саня Армутлиева

Саня Армутлиева запазва председателския си пост в Управителния съвет на „Профон“ – дружество за защита правата на продуцентите на звукозаписи и изпълнителите. Това става ясно от декларация на организацията, разпространена до медиите. Срещу Армутлиева тръгна подписка за отстраняването й от „Профон“ и от „Музикаутор“, в която се включиха около 3000 души. Във видео, разпространено във Фейсбук, певицата Рут Колева я определи за вредител в музикалната гилдия.

Вижте декларацията на „Профон“.

„Във връзка със зачестилия медиен и обществен интерес към дейността и управлението на „Профон“ и най-вече поради тиражираните в публичното пространство неверни твърдения, Управителният съвет на „Профон“ счита за уместно да внесе яснота по следните въпроси:

УС счита за категорично неприемливо отправянето на груби лични нападки и разпространението на спекулативни слухове по отношение на едно от най-авторитетните сдружения за колективно управление на права, което през последните години се утвърди като сериозен партньор в световната международна мрежа за колективно управление и заслужено получи статут на водещо сдружение в регистъра на Министерство на културата по смисъла на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Медийните атаки срещу председателя и отделни членове на сдружението, както и въвеждането в умишлена заблуда на голяма част от музикалната общност в България относно целите, задачите и принципите, които движат дейността на „Профон“, водят само до едно – загуба на доверие, занижена жизнеспособност, демотивация сред съмишлениците на дружеството и неговата администрация и отстъпване от трудно постигнати позиции. Накратко казано, това означава влошена комуникация с ключови сектори, използващи музика, поощряване на некоректно поведение по отношение на „Профон“, все по-малко събрани, разпределени и изплатени пари към българските и чуждестранни правоносители. Ето защо,

УС категорично застава зад своя председател

в защита на репутацията и интегритета на сдружението, изградени с дългогодишни усилия и с подкрепата на авторитетни национални и международни организации.

УС на „Профон“ винаги е бил за диалога и за активна обратна връзка със своите членове, както и с цялата музикантска общност в България! Не е имало случай искане за среща, поставен въпрос, поискано становище, да не са били своевременно удовлетворени. Категорични сме обаче, че дискусията трябва да се води с аргументи и в рамките на демократичната процедура, както и при взаимно уважение на страните и в рамките на добрия тон. Ние сме готови да разговаряме с всеки, който има резонно питане и предложение за оптимизиране дейността на дружеството в рамките на върховния орган – ОС на „Профон“, както и при всеки друг удобен случай по време на заседания на УС или други цивилизовани формати на комуникация. В този смисъл се обръщаме към всички наши членове и особено към тези, които през годините усетиха по своите нараснали доходи по-ефективната работа на дружеството и които ценят това, което правим за музикалната общност в България.

Колеги,

не бъдете пасивни наблюдатели

когато стабилитета и името на Вашето дружество са целенасочено дискредитирани! Вземете отношение, подайте ни ръка, участвайте активно в ОС на дружеството, дайте възможност да се съсредоточим върху основната си дейност: да навлизаме в нови пазари на ползване на музиката, да лицензираме активно продуцентски и изпълнителски права, да събираме и разпределяме все повече средства!

Не можем да отминем с мълчание и най-злостните нападки в публичното пространство, свързани със съдбата на депозитите на „Профон“ в КТБ. Проблемът с КТБ не е проблем само на УС на „Профон“ – това е проблем на цялата държава, който рефлектира върху редица сектори на българската икономика и бизнес. „Профон“ и неговите членове също очакват възможно най-отговорно разрешаване на казуса с КТБ от компетентните институции в държавата.

Парите на „Профон“, блокирани в КТБ, са непотърсени и неизплатени възнаграждения към стотици чуждестранни и български продуценти и изпълнители, поради естеството на процеса по колективно управление на права и необходимостта да съхраняваме разпределените средства за изплащане към правоносителите в рамките на 5-годишен давностен период след всяко приключило разпределние. Ние не сме се отказали от тези пари и ще се борим те да ни бъдат възстановени, защото така повелява справедливостта. В този смисъл проблемът на „Профон“ не е проблем на едно юридическо лице, а проблем на хиляди музиканти и продуценти от страната и чужбина, които се оказаха ограбени, преди всичко поради бездействието на държавата и липсата на достатъчен институционален контрол върху банковата сфера.

За пореден път подчертаваме, че всички решения в „Профон“ се взимат съгласно Устава, Правилника за разпределение и в рамките на ОС на дружеството, когато законът изисква да се произнесе най-високият управителен орган. Във връзка с казуса КТБ на 3 декември 2014 г. членовете на „Профон“ проведоха Извънредно общо събрание, на което беше представен доклад на УС и изпълнителния директор на дружеството, както и правен и фактически анализ на ситуацията с КТБ АД от независими консултанти. Преди тази дата всички заинтересовани членове на „Профон“ бяха поканени да се запознаят лично с документите и цялата налична информация по този случай. На същото общо събрание Управителният съвет на дружеството получи ясно заявена и категорична подкрепа от членовете на „Профон“ за действията, предприети по време и след кризата с КТБ. Изразена бе и категоричната позиция на ОС, че в този труден момент дружеството се нуждае от сигурност и стабилност, както и от съхраняване авторитета и дееспособността на Управителния съвет.

Отново заявяваме, че „Профон“ работи по високи стандарти на вътрешен и независим външен контрол и отчетност, като стриктно спазва специализираните данъчни и счетоводни закони и подзаконови нормативни уредби. Умишлено създаваното впечатление, че ръководството на дружеството или неговата администрация могат самоволно и в разрез със законите, основните ръководни документи на дружеството и решенията на управителните органи по Устав, да се разпореждат и да пренасочват събраните средства в една или друга посока

граничи с клевета

В духа на актуалната стилистика и ние задаваме въпроса #КОЙ? Кой има интерес от дестабилизацията на „Профон“ и загубата на пазарни позиции? Кой ожесточено се стреми към властови постове в ръководството на дружеството с измамното усещане, че те ще му помогнат да реши свои творчески или финансови проблеми? Само времето ще даде отговор на този въпрос…

В името на подобрената комуникация с нашите членове и приятели, а и с тези, които ни критикуват, за пореден път заявяваме готовност за срещи и разговори, като обявяваме ден на „Отворени врати на „Профон“ за правоносители“ – всеки втори петък от месеца от 12 до 16 ч.“

УС на ПРОФОН
София, 5 февруари 2015 г.


„Профон“ e творческо сдружение с нестопанска цел, което представлява и защитава права, сродни на авторското право – тези на продуцентите на звукозаписи и артистите-изпълнители. Организацията управлява най-големия музикален каталог у нас, като представлява 90% от българския и световен музикален репертоар, включително и звукозаписите на трите мейджър музикални компании в световен мащаб (Universal Music Group, Sony Music Entertainment и Warner Music Group), наред с над 30 000 независими чуждестранни лейбъли, както и репертоара на над 180 от най-изявените български и 100 000 чуждестранни изпълнители, групи, музикални компании и продуцентски къщи. „Профон“ е част от клуба на Световните организации за колективно управление на права в Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) и има директни договори за взаимно представителство с лицензиращи организации от цял свят.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg