Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Армутлиева отвръща на Рут: Аз работя за интересите на целия музикален бизнес

Продуцентката отхвърля обвиненията в конфликт на интереси, заемайки постове едновременно в Профон и Музикаутор

"Повечето от авторите, които оперират на българския музикален пазар в момента са едновременно и артисти, и продуценти на собствените си звукозаписи или на записите на други артисти. По тази логика всеки, който е едновременно автор, продуцент и изпълнител, или управлява едновременно целия пакет права, може да бъде обвинен в конфликт на интереси", твърди Саня Армутлиева. - Армутлиева отвръща на Рут: Аз работя за интересите на целия музикален бизнес

"Повечето от авторите, които оперират на българския музикален пазар в момента са едновременно и артисти, и продуценти на собствените си звукозаписи или на записите на други артисти. По тази логика всеки, който е едновременно автор, продуцент и изпълнител, или управлява едновременно целия пакет права, може да бъде обвинен в конфликт на интереси", твърди Саня Армутлиева.

Рут Колева определи продуцента Саня Армутлиева за вредител на българската музикална сцена. Певицата разпространи позицията си във видео, публикувано във Фейсбук. В него Колева призовава колегите си да отстранят Армутлиева от „Профон“ и „Музикаутор“, защото заемайки ръководни постове в двете дружества, които събират и разпределят пари, тя е в конфликт на интереси. Рут твърди, че продуцентката ограбва музикантите.

Саня Армутлиева отговори в писмен вид:

„Официално изявление на Станислава Армутлиева, Управител на Вирджиния Рекърдс, по повод изявления, съдържащи обвинения за конфликт на интереси при членството й в двете дружества – „Профон“ и „Музикаутор“.

Станислава Армутлиева е един от основателите на „Профон“ от над 15 години. Заедно със свои колеги тя основава дружеството на музикалните продуценти през 1998 година с цел българският музикален пазар да заработи цивилизовано по примера на най-добре работещите международни дружества – като холандското SENA, британското PPL и др. През първите две години дружеството се издържа изцяло от лични средства на своите основатели, тъй като няма постъпления.

За 15 години „Профон“ се превръща в работеща организация, която има над 200 члена, включително директно членство на големи чуждестранни компании, без посредничеството на български представители и вече генерира над 5 млн. лева годишно в полза на продуцентите и изпълнителите. Всички постъпления на дружеството се отчитат към членове и нечленове на базата на прозрачни правила, спрямо реалното излъчване на техния репертоар в медиите.

„Профон“ е част от клуба на световните организации за колективно управление на права в Международната федерация на звукозаписната индустрия – IFPI и работи директно с подобни организации по цял свят.

Като част от международна структура, „Профон“ следва кода на поведение и добрите практики на дружествата по света и отговаря на всички глобални критерии и изисквания. То подлежи на постоянен и много сериозен контрол, включително и от Министерството на културата и не съществува вариант който и да било от неговите членове да злоупотреби с финансите на дружеството.

Обвиненията за конфликт на интереси на Станислава Армутлиева в двете дружества „Музикаутор“ и „Профон“ тя коментира така:

“Категорично не може да има конфликт на интереси в членството ми и в авторското, и в дружеството за сродни права. Повечето от авторите, които оперират на българския музикален пазар в момента са едновременно и артисти, и продуценти на собствените си звукозаписи или на записите на други артисти. По тази логика всеки, който е едновременно автор, продуцент и изпълнител, или управлява едновременно целия пакет права, може да бъде обвинен в конфликт на интереси. Повечето от членовете на управителните съвети и на двете дружества са както автори, така и изпълнители, а много често и продуценти.

Навсякъде по света авторското и продуцентското дружество работят паралелно за подобряване на средата и защита на интересите на всички участници в музикалния пазар – композитори, текстописци, аранжори, изпълнители и продуценти.

Абсурдно е да се твърди, че може да бъде реализиран какъвто и да било натиск върху музикалните медии в България, повечето от които са част от международни медийни групи и водят много стриктна индивидуална програмна политика. Нито българският, нито международният репертоар могат да бъдат насилствено вкарани в ефир в която и да било медия. Радиостанциите и телевизиите се съобразяват единствено с вкуса и предпочитанията на своята аудитория. Няма вариант репертоар на чужд артист да се търгува срещу ротации на български. Артистите, които имат договор с „Вирджиния рекърдс“, са част от една вече много голяма група български изпълнители, които все повече намират място в ефира заради своя талант, творчество и подкрепата на феновете си.

Вече над 22 години „Вирджиния рекърдс“ работи основно с някои от най-големите чужди музикални компании и никога не би си позволила да рискува отношенията си с тях и лицензите си. В тази връзка обвиненията за каквото и да било търгуване са безпочвени. Същото се отнася за обвиненията срещу мен по повод дружествата за колективно управление на права. Те се базират на непознаване на начина, по който функционира цялата система не само у нас, но и по света.

От много години вече аз работя за интересите на целия музикален бизнес в България и отделям голяма част от личното си време и времето на моята компания, за обща кауза. Бих се радвала повече хора да полагат усилия да променят бизнес средата за българската музика. Затова призовавам цялата тази енергия, която се генерира в момента, да бъде впрегната в конструктивна работа в полза от всички.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90