Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Арнолд Шварценегер към руския народ: Вашето правителство ви лъже

Във видео в социалните мрежи актьорът политик сравнява руската инвазия с хитлеристките нашествия

Чашата, подарена на Арнолд Шварценегер от неговия герой като 14-годишен - руския шампион по вдигане на тежести Юрий Власов, най-силния човек на света в онези години. Снимка: Стопкадър - Арнолд Шварценегер към руския народ: Вашето правителство ви лъже

Чашата, подарена на Арнолд Шварценегер от неговия герой като 14-годишен - руския шампион по вдигане на тежести Юрий Власов, най-силния човек на света в онези години. Снимка: Стопкадър

Арнолд Шварценегер, роден в Австрия, син на войник от нацистката армия, се обърна откровено и с много съпричастие към обикновените руснаци и към войниците от руската армия в Украйна. Той разобличи лъжите на руското правителство и призова Путин да спре войната.

Ето пълния текст на обръщението му:

„Здравейте и благодаря, че ми отделяте от времето си. Изпращам това съобщение през много различни канали, за да достигна до моите скъпи руски приятели. И до руските войници, които служат в Украйна. Обръщам се към вас днес, защото в света стават страшни неща, които са скривани от вас. Ужасни неща, за които трябва да знаете.

Но преди да ви разкажа за суровата реалност, нека ви разкажа за руснака, който стана моят герой. През 1961 г., когато бях на 14 години, мой добър приятел ме покани да отидем във Виена, където се провеждаше Международният шампионат по тежка атлетика. Бях сред зрителите, когато Юрий Власов спечели шампионата, като стана първият човек, вдигнал 200 кг над главата си. Моят приятел някак успя да ни заведе зад кулисите. И ето ме, 14-годишно момче, стоящо пред най-силния човек на света. Не можех да повярвам. Той ми протегна ръка, за да се здрависаме. Аз имах момчешка ръка, а той – здрава силна мъжка длан, която буквално погълна моята. Но беше толкова добър, усмихна ми се. Никога няма да забравя този ден. Никога. Прибрах се вкъщи и поставих снимката му над леглото си за вдъхновение. И започнах да се занимавам с тежка атлетика. Баща ми казваше: махни тази снимка, намери си някакъв немски или австрийски герой. Много се ядосваше и постоянно се карахме за това. Той не харесваше руснаците заради опита си от Втората световна война. Бил е ранен в Ленинград, където нацистката армия, в която е служил, е нанесла огромни щети на този величествен град и на неговите велики хора. Аз не свалих снимката от стената. Беше ми все едно под чий флаг играе Юрий Власов.

Връзките ми с Русия не спряха дотук. Те се задълбочаваха, когато пътувах дотам за бодибилдинг състезания и за снимки на моите филми, където се срещах с руските си фенове. На едно от тези пътувания отново се срещнах с Юрий Власов. Това беше в Москва, където снимах „Червена топлина“, първият американски филм, за който имаше разрешение да се снима на Червения площад. Прекарахме цял ден заедно. Беше така чувствителен, мил, умен и много щедър. Подари ми тази прекрасна синя чашка за кафе. Оттогава всяка сутрин пия кафето си в нея.

Откакто бях на 14 години, не е имало нищо друго освен привързаност и уважение към хората на Русия – и това е причината сега да се обръщам към вас. Силата и сърцето на руския народ винаги са ме вдъхновявали. Затова се надявам, че ще ми позволите да ви кажа истината за войната в Украйна и какво става там. Никой не обича да слуша критики за правителството си. Напълно разбирам това. Но като стар приятел на руския народ се надявам, че ще чуете това, което имам да ви кажа.

Нека ви напомня, че говоря със същата истинска загриженост, с която говорех на американския народ, когато се случи опитът за метеж на 6 януари миналата година, когато дива тълпа тръгна с щурм към Капитолия, опитвайки се да свали властта. Случват се моменти, когато нещата вървят по грешен път, и тогава не трябва да се мълчи. Същото е и сега. Знам, че вашето правителство ви казва, че това е война за денацификацията на Украйна. Денацификация на Украйна? Това е лъжа! Украйна е страна с президент евреин. При това тримата братя на баща му са убити от нацистите.

Украйна не е започвала тази война. Не са я започнали някакви националисти или нацисти. Започна я властта в Кремъл. Това не е война на руския народ. Не.

Всъщност нека ви разкажа. Миналата седмица 141 държави в ООН гласуваха Русия да бъде призната за агресор и руските войски да бъдат веднага изтеглени от Украйна. Само четири страни в целия свят гласуваха с Русия и това е факт. Светът обърна гръб на Русия заради действията ѝ в Украйна. Има цели квартали, разрушени от руската артилерия и бомби, включително детска болница и родилен дом. Почти 3 милиона украински бежанци – основно жени, деца и старци – напуснаха страната си. Още повече хора се опитват да отпътуват. Това е хуманитарна криза. Заради своята жестокост Русия е изолирана от света.

Освен това не ви казват истината за последствията от тази война за самата Русия. С натежало сърце ви казвам, че хиляди руски войници вече загинаха. Те се оказаха заклещени между украинците, воюващи за своята родина, и руското ръководство, воюващо за завоевания. Огромно количество руска военна техника е унищожена или захвърлена. Руските бомби, падащи върху невинни граждани, донесоха разрушенията, които разгневиха целия свят толкова, че той въведе срещу Русия най-строгите икономически санкции, налагани някога в историята. И от двете страни на войната страдат тези, които не го заслужават.

Руското правителство лъже не само гражданите, но и войниците си. На някои от тях беше казано, че отиват да воюват с нацисти. Някои бяха убедени, че украинският народ ще ги посрещне топло като герои. А други знаеха просто, че отиват на учения, те дори не разбираха, че отиват на война. На някои беше казано, че отиват да защитят етническите руснаци в Украйна. Нищо от това не е истина. Руските войници се сблъскаха с отчаяната съпротива на украинците, които искат да защитят своите семейства и своята страна – това е факт. Когато гледам как измъкват малки деца от руините, мисля, че гледам филм за ужасите на Втората световна война, не новините от днешния ден.

Когато баща ми пристигнал край Ленинград, той е бил натъпкан догоре с лъжите на неговото правителство. Когато е напускал Ленинград, е бил смазан – физически и душевно. Той прекара целия си живот в болка – от счупения си гръбнак, от шрапнела, който винаги му напомняше за онези времена. Болка от вината, която чувстваше.

Руски войници, които слушате това обръщение, вие вече знаете по-голямата част от това, което ви казвам. Видели сте го със собствените си очи. Не искам да бъдете смазани като баща ми. Това не е война за защита на Русия, в каквато са воювали вашите дядовци и прадядовци. Това е незаконна война. Вашите животи, вашите крайници, вашето бъдеще са жертвани заради безсмислена война, осъждана от целия свят.

Искам да попитам властимащите в Кремъл: защо жертвате тези млади хора заради собствените си амбиции?

Войници, които ме слушате сега, помнете, че 11 милиона руснаци имат роднини в Украйна. Всеки ваш куршум лети към нечий брат или сестра. Всяка бомба, всеки заряд, който пада от небето, пада не върху враг, а върху училище, болница или нечий дом.

Знам, че руският народ не е наясно какво се случва. Затова призовавам руснаците и руските войници в Украйна да разберат, че всичко, което са им казали, е пропаганда и дезинформация.

Моля ви да ми помогнете да разпространим истината. Разкажете на близките си за човешката катастрофа, която се случва в Украйна.

Искам да кажа на президента Путин: Вие започнахте тази война. Вие водите тази война. Вие може да спрете тази война.

Искам да завърша това послание, като се обърна към всички руснаци, които излизат на протести срещу инвазията в Украйна. Светът вижда вашата храброст. Знаем, че страдате от последствия заради смелостта си. Прибират ви, арестуват ви, бият ви. Вие сте моите нови герои. Вие имате силата на Юрий Власов. Във вас бие истинското сърце на Русия.

Скъпи мои руски приятели, Бог да ви благослови“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах