Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Аромат на рози и нови книги пред НДК

Ден Първи на Пролетния базар на книгата: рай за всеки книгоман

За първи път щандът на всяко издателство има еднакво добър шанс да бъде забелязан - а във фоайетата на НДК не е така. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Аромат на рози и нови книги пред НДК

За първи път щандът на всяко издателство има еднакво добър шанс да бъде забелязан - а във фоайетата на НДК не е така. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Птичи песни и ухание на рози и печатарско мастило се носят из парка пред НДК. След много промени, Пролетният базар на книгата за първа година излезе на открито заради Европредседателството, завзело всички кътчета на Двореца. Дефектът всъщност създаде ефект: атмосферата навън е чудесна, а и за първи път щандът на всяко издателство има еднакво добър шанс да бъде забелязан – в НДК големите издателства заемат ключовите позиции, а останалите се разполагат по ъглите и коридорите и читателите често се губят из лабиринтите в сградата.

В първия си ден базарът изглеждаше като рай за всеки книгоман: изобилие от заглавия, пейки и полянки за четене на сянка. Алеите край шатрите бяха пълни с децата, жужащи весело край своите майки, с любопитните мокри носове на кучетата, които никой не гонеше, с  пенсионери, седнали на припек… Само издателите все още мръщеха вежди – тревожни да не завали или пък заради силното слънце, което веднага „препече“ краищата на книгите.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Най-много изкушения по щандовете този път имат хлапетата. Почти без изключения, всяко едно от издателствата предлага детски издания – и повечето са наблегнали на класиците в жанра. Сред заглавията вниманието привличат имената на Толкин, Ръдиард Киплинг, Чехов, Ханс Кристиан Андерсен, Антоан дьо Сент-Екзюпери… Изпъкват фототипни издания на книгите на Толкин, писани за децата му, „Леденият дракон” на Дж. Р.Р. Мартин („Бард“), изящните илюстрираните класики на „Лабиринт“ с картинки от легендарни художници като Лизбет Цвергер, Генадий Спирин и Владислав Ерко. Рисуваната от Ерко „Снежната кралица“ е титулувана за най-добрата детска илюстрована книга на Америка (2006).

Изящните издания на „Лабиринт“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Леденият дракон“ от Джордж Р. Р. Мартин. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Издателство „Лист“ залага на български илюстратори: Мила Янева-Табакова, Милена Вълнарова, Дамян Дамянов са някои от имената, дали образ на класиките на Даниил Хармс, Оскар Уайлд и Валери Петров. В „Два трамвая“ на Осип Менделщам художничката Свобода Цекова е уловила в рисунките духа на стара София.

Илюстрация на Свобода Цекова в „Два трамвая“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Класики от издателство „Лист“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Сред книгите, ориентирани към най-младите читатели, се забелязва дори и готварска книжка с подарък пакетиран босилек на издателство „Рибка”. „Ентусиаст” също очакват хлапета с рисунките на Сотир Гелев към книгата „Как Лора се научи да брои до десет”. Златистите нишки красиво допълват минималистичния черно-бял стил на изданието. „Хермес“ впечатляват с интересни хиперреалистични илюстрации към „Български народни приказки“ и „Великолепните приключения на Барон Мюнхаузен“, дело на Борис Стоилов.

„Как Лора се научи да брои до десет”. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Илюстрация на Сотир Гелев в „Как Лора се научи да брои до десет”. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Илюстрация на Борис Стоилов във „Великолепните приключения на Барон Мюнхаузен“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Сред капаните за родители са „Бог не е велик” на Кристофър Хичънс (чиито количества бяха разпродадени още в 13 ч. на щанда на „Сиела”), неиздаваната досега на български „Братоубийците” на Никос Казандзакис, разказваща не особено ласкаво за българското участие в гръцката гражданска война, както и новата книга на Любомир Милчев-Денди „Пурпурна книга на изчервяванията”.

„Братоубийците“ на Казандзакис излиза за първи път на български език. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Заглавието на новината книга на Денди не може да се открие на корицата. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Отделено е и внимание и на аксесоарите за книги – чантите на „Читател” са щамповани с поетични цитати, а „Книгодрешки” предлагат оригинални текстилни облекла за книги. Може да се намерят множество джаджи, които улесняват четенето – от малки нощни лампи, закрепващи се директно към книжното тяло, до дървени подложки и книгоразделители с герои от любими произведения.

Кметът на София Йорданка Фандъкова уважи откриването на Пролетния базар на книгата и не пропусна да купи книжки за внуците и за себе си.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Пълно е с читатели още в първия ден на базара. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Книга за джунглата“ с великолепни илюстрации на половин цена. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Силвия Чолева. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Колибри“ предлага намаления на биографии на (скандални напоследък) режисьори. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Книгите на издателство „Рибка“ се предлагат с подправки. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Книги на „Милениум“ за Русия – от Распутин през Горбачов до Путин. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Панаирът има сцена за събития, на която след откриването звучаха изпълнения на живо на джаз формация „София“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС