Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Арт афиш за уикенда: Жабокът цар и художествени отражения

Културните събития са малко на брой, няколко изложби приковават вниманието

Отражения показват в съвместната си изложба Катя Попова и Никола Енев. - Арт афиш за уикенда: Жабокът цар и художествени отражения

Отражения показват в съвместната си изложба Катя Попова и Никола Енев.

Скромен откъм културни събития се задава предстоящият уикенд (28-29 март). В последните почивни дни на месеца ще можем да видим няколко интересни театрални представления, концерт за хлапета и да се пренесем в света на магьосническата литература. Разбира се, и да се насладим на новите изложби в столицата – вижте акцентите, подбрани от „Площад Славейков“.

Преди уикенда, в петък вечер (от 19 часа) на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ ще бъдат раздадени наградите за театър „Икар 2015“. След официалната част празникът ще бъде продължен в клуб „Терминал 1“, където в 21 ч. започва афтърпартито с участието на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени.

Събота, 28 март

Жабокът цар

zhabok-car

Старозагорският куклен театър гостува с постановката „Жабокът цар“ по Братя Грим в Театрална работилница „Сфумато“ в София. Приказката ще оживее от 12 часа на 28 март (събота).

Режисьор е Дарин Петков, сценографията е на Диана Узунова, а музиката – на Гергана Василева.

Някои го предпочитат

nqkoi

„Някои го предпочитат…“, драматизация на Венцислав Асенов, се играе от 19 часа в събота на голямата сцена на Младежкия театър „Николай Бинев“.

Инфлация, несигурно бъдеще, икономическа криза, корумпирана полиция и подкупна съдебна система. Оправия няма никаква, надежда  – още по-малко. Не си мислете, че говорим за България от 2013 година, действието на нашата пиеса се развива в Чикаго през 1929-а. Всяка прилика е случайна или случайно нарочна, зависи от гледната точка и разбудената ви гражданска съвест…

Премиера на „Полудив“

„Полудив“, втората книга от трилогията „Полуживот“ на Сали Грийн, ще бъде представена от 18 часа в събота в клуб „Трип тен“ под Моста на влюбените при НДК.

Историята разказва за Натан, един от най-предследваните магьосници в литературата – поредица, преведена на 51 езика. Режисьор на представянето ще е Светлозар Желев, а специално участие ще има рок бандата „Бъкстоун“.

Концерти за бебоци

В събота и неделя (28-29 март) от 11 часа Софийската опера и балет отваря врати за най-малките слушатели – бебенца и деца до 3-годишна възраст, за специалните си Концерти за бебоци.

Организаторите обещават специална и уютна обстановка и първи истински музикален подарък за детето Ви – този на класическата музика. Малчуганите са настанени удобно върху възглавници на пода и в компанията на своите майки, татковци, баби, дядовци или каки и батковци в продължение на около 60 минути, слушат любими детски песнички, вокални и инструментални откъси от класически произведения. Инструментите и техният звук са изцяло съобразени с крехката възраст на най-младите посетители на Операта. Концертите са разделени на две части с малък антракт помежду им.

Режисьор е Юлия Кръстева, а диригент – Борис Спасов.

Неделя (29 март)

За секса, политиката и други проЗташки неща

urumov

Точно в 18,30 часа в неделя (29 март) Николай Урумов ще се качи на сцената на „Студио 5“ със своя моноспектакъл „За секса, политиката и други проЗташки неща”.

По безкрайно актуални теми, в него ще можем да видим пикантната страна на сексуалния и политически живот на съвременния българин. Текстът е дело на Митко Динев, а спектакълът и е забранен за зрители под 16 години. Цената на билетите е 10 лева.

Изложби (28-29 март)

Китайска графика

grafika

От 19 март до 19 април в Софийската градска художествена галерия може да се види изложбата „Китайска графика“.

Експозицията проследява развитието на новата китайска графика (от ХХ век до наши дни) в 107 творби от родното място на това изкуство – провинцията Джъдзян. Освен съсредоточаването на природни сцени, вдъхновението ни пренася и към историята на района, на достъпен за всеки език.

Отражения на Никола Енев и Катя Попова

otrajenia

До 22 април в галерия „Сердика“ (в сградата на ъгъла на ул. „Стефан Стамболов“ и „Лозенград“, до Женския пазар) е изложена експозицията „Отражения“ – съвместна изложба на Катя Попова и Никола Енев.

В изложбата Катя Попова представя картини, отразяващи идеалното в света на природата, а Никола Енев – пластики от стъкло и метал, изразяващи човешкия стремеж към съвършенство. Творби на двамата автори са част от колекции в Северна Америка, Малта, Япония, Испания, Германия и България.

Изкуствената кожа

Dechev

Изложбата „Изкуствената кожа“, чието откриване е на 26 март, ще е наредена в столичната галерия „Васка Емануилова“ до 18 април.

Отпечатъкът на тялото и душата, въпросите за присъствието и отсъствието – това са темите, които изследват скулпторите на Стоян Дечев. Авторът се занимава с отпечатъците или, по собствените му думи – опаковките на своето тяло, за да сподели това с останалите и да предаде определен опит и познание за света. Работните дрехи на художника са превърнати в монументални обекти, а формата им носи следите от тяхната употреба.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС